Ο Σι Ζινπίνγκ ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μάο

Ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, όμως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του αποχωρήσει από την ηγετική ομάδα.

Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που διεξάγεται στο Πεκίνο αποφάσισε να τροποποιήσει το καταστατικό της παράταξης ώστε να γίνεται αναφορά «στις σκέψεις του Σι Ζινπίνγκ πάνω στον Σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μία Νέα Εποχή».

Η ένταξη των «σκέψεων» του κ. Σι στο καταστατικό εξισώνει ιδεολογικά τον σημερινό πρόεδρο με τον Μάο, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας. Αμφότεροι εντάχθηκαν επωνύμως στο καταστατικό ενώ βρίσκονται στην εξουσία.

Ο μοναδικός άλλος ηγέτης του οποίου η ιδεολογική συνεισφορά αναφέρεται στο καταστατικό είναι ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, στον οποίο αποδίδεται η υποδεέστερη «θεωρία» για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς τη δεκαετία του 1980. Το όνομά του εντάχθηκε στο κεντρικό έγγραφο του ΚΚΚ μετά τον θάνατό του.

Η τοποθέτηση των «σκέψεων» του κ. Σι στο καταστατικό του Κόμματος «συνιστά ένα άλμα προς τα εμπρός στην κινεζοποίηση του Μαρξισμού», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Εκτός ηγεσίας ο τσάρος κατά της διαφθοράς

Ωστόσο, το συνέδριο δεν έλαβε μέτρα που θα προμήνυαν την παραμονή του κ. Σι στην προεδρία μετά τη λήξη της δεύτερης πενταετούς θητείας του το 2022.

Ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του, ο Γουάνγκ Κισάν, επικεφαλής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς του καθεστώτος Σι, δεν επανεξελέγη στην 376μελή Κεντρική Επιτροπή και συνεπώς αποχωρεί από την ηγετική ομάδα της παράταξης.

Ο κ. Γουάνγκ ήταν 69 ετών και συνεπώς μεγαλύτερος από το άτυπο ανώτατο όριο των 68 ετών που έχει καθιερωθεί από το 2002.

Στην πράξη, τυχόν επανεκλογή του κ. Γουάνγκ παρά την προχωρημένη ηλικία του θα έθετε το προηγούμενο ώστε να πράξει το ίδιο και ο Σι Ζινπίνγκ το 2022, όταν και αυτός θα είναι 69 ετών.

Η νέα διαρκής Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΚΚΚ, θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη.
Πηγή: skai.gr