Έκτακτη συνεδρίαση της ισπανικής κυβέρνησης την Τετάρτη για την Καταλονία

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την Καταλονία, μετά την ομιλία του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουιζδεμόν στην τοπική Βουλή.

Ο κ. Πουιζδεμόν διαμήνυσε μεν ότι η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία, αλλά συνάμα είπε ότι αναστέλλει τη διαδικασία της απόσχισης για «λίγες εβδομάδες», προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του καταλανού προέδρου φαίνεται να έχει προκαλέσει σύγχυση στη Μαδρίτη, με το κύριο ερώτημα να είναι εάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας.

Στην καταλανική Βουλή πάντως υπογράφηκε έγγραφο που η ίδια τοπική κυβέρνηση αποκαλεί «διακήρυξη ανεξαρτησίας», αν και το κείμενο προβλέπει την αναστολή που ζήτησε ο κ. Πουιζδεμόν. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Ακόμα κι αν η Μαδρίτη δεν απορρίψει συνολικά το άνοιγμα Πουιζδεμόν, το ερώτημα είναι υπάρχει προοπτική διάλογο. Ο κ. Ραχόι έχει καταστήσει σαφές ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η Βαρκελώνη να αποστασιοποιηθεί οριστικά από κάθε ενδεχόμενο κήρυξης ανεξαρτησίας, κάτι που φαντάζει αδύνατο μετά την ομιλία του καταλανού προέδρου.

Ο κ. Πουιζδεμόν χαρακτήρισε επίσης την Καταλονία «ευρωπαϊκό ζήτημα», και εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμιχθεί στην προσπάθειά του για διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεν καλέσει μεν Μαδρίτη και Βαρκελώνη να αρχίσουν διάλογο, όμως έχει διαμηνύσει ότι αντιλαμβάνεται το καταλανικό ζήτημα ως εσωτερική ισπανική υπόθεση.

Εάν η Μαδρίτη αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη, ακόμα και με τη βία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραχόι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τοποθέτηση Πουιζδεμόν, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή μία υπόγεια κήρυξη ανεξαρτησίας ακόμα κι αν στη συνέχεια ακολουθείται από φανερό «πάγωμά» της.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα ABC εμφανίστηκε ακόμα πιο σκληρός, αποκαλώντας την ομιλία Πουιζδεμόν «εκβιασμό», και τονίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτός.
Πηγή: skai.gr