Bloomberg: Η Ισπανία ετοιμάζεται να συλλάβει το πρόεδρο της Καταλονίας

Έτοιμη να συλλάβει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουιζδεμόν είναι η ισπανική Αστυνομία, σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής κατά τη σημερινή ομιλία του ενώπιον της τοπικής Βουλής.

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων της Μαδρίτης.

Η απόφαση για το αν η ισπανική Αστυνομία θα δράσει θα ληφθεί κατά τη διάρκεια της αγόρευσης Πουιζδεμόν, ανάλογα με το πόσο αποσχιστική θα είναι η τοποθέτησή του. Ειδικές δυνάμεις της εθνικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε εγρήγορση γύρω από την καταλανική Βουλή ώστε να παρέμβουν σε περίπτωση που η τοπική αστυνομική δύναμη αρνηθεί να προβεί σε σύλληψη.

Η ομιλία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, εννέα ημέρες μετά το πολύκροτο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει φέρει την Ισπανία στα πρόθυρα πρωτοφανούς συνταγματικής κρίσης.

Πρόσωπο που έχει γνώση των προθέσεων του καταλανού προέδρου είπε στο Bloomberg ότι κατά την ομιλία του θα χρησιμοποιήσει μεν τη έκφραση «κήρυξη ανεξαρτησίας», αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα προβεί σε διευκρινίσεις και επεξηγήσεις ώστε να μην προκαλέσει ευθέως τη Μαδρίτη.

Σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, πέραν της σύλληψης Πουιζδεμόν η Μαδρίτη μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο οιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες που απαρτίζουν την Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί αποκλείσει τη χρήση του Άρθρου 155, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1978, όταν και τέθηκε σε ισχύ το σημερινό Σύνταγμα της Ισπανίας.
Πηγή: skai.gr