Κλείσιμο

Η Apple ίσως χρειαστεί να πληρώσει φόρους στις χώρες που δραστηριοποιείται

Στην παραδοχή ότι η Apple ίσως χρειαστεί μελλοντικά να καταβάλλει φόρους στις χώρες που εμπορεύεται τα προϊόντα της, προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος και διάδοχος του Στιβ Τζόμπς, Τιμ Κούκ, ύστερα από την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική εταιρία διακινεί τα προϊόντα της διαμέσου της Ιρλανδίας όπου καταβάλλει ένα μικρό ποσό φόρου κατόπιν μίας εξαιρετικά συμφέρουσας συμφωνίας με την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία της επέτρεψε να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία που καταβάλλει προς την Ευρώπη.

Η Apple υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που διατηρεί τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της στην Ιρλανδία, θα έπρεπε να φορολογείται εκεί για όλες τις πωλήσεις που πραγματοποιεί επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία προσφέρει χαμηλότερη εταιρική φορολογία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η συμφωνία με την Apple προέβλεπε ποσοστό φόρου που αγγίζει το 2,5%.

Αργότερα η Κομισιόν δήλωσε ότι η Ιρλανδία παραβίασε τον νόμο, προσφέροντας μία τόσο χαμηλή φορολογία και ζήτησε από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2015 η Ιταλία είχε κατηγορήσει την Apple για φοροαποφυγή ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις σε 16 καταστήματα που διατηρεί η Καλιφορνέζικη εταιρία στη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση απαίτησε φόρους ύψους 347 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία η εταιρία τελικά κατέβαλλε.

Ο Κουκ έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι η Apple πληρώνει κάθε δολάριο που οφείλει και χαρακτήρισε τις κατηγορίες περί φοροαποφυγής, «πολιτικές μπούρδες». Σύμφωνα ωστόσο με το Bloomberg, o Τιμ Κουκ δεν ενδιαφέρεται πλέον να τραβήξει περαιτέρω αυτή τη διαμάχη.

Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι δυο άνδρες δεν συζήτησαν για τις φορολογικές διαμάχες του παρελθόντος, ο Κουκ ωστόσο αποδέχτηκε ότι οι φορολογικοί νόμοι ανά τον κόσμο μετακινούνται προς την κατεύθυνση όπου οι εταιρίες οφείλουν να πληρώνουν φόρους εκεί που πωλούν τα προϊόντα τους.

Το πιθανότερο είναι πάντως ότι η Apple θα επιμείνει στην έφεσή της ενάντια στην ιρλανδική απόφαση, διαφαίνεται ωστόσο ότι είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συζητήσεις με τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται εμπορικά.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, Κουκ και Μακρόν συζήτησαν επιπλέον για την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και τις μεταρρυθμίσεις της γαλλικής οικονομίας.


Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Αϋφαντής