Προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ μετά τη νίκη του «ναι» στο κουρδικό δημοψήφισμα

Πάνω από το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του κουρδικού θύλακα του Ιράκ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δευτέρας, όπως μεταδίδει από την τοπική πρωτεύουσα Εμπρίλ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι υπερέβη το 72%, παρά το γεγονός ότι η Βαγδάτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν είχαν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως την Πέμπτη.

Κάλπες στήθηκαν στις τρεις επαρχίες του κουρδικού θύλακα αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ιράκ που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι κούρδοι αντάρτες πεσμεργκά στις συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται η πόλη Κιρκούκ, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αράβων και τουρκομάνων.

Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση την απόσχιση του κουρδικού θύλακα από τη χώρα. Ωστόσο, ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει την ψηφοφορία ως αντισυνταγματική.

Λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» με την απόφαση του θύλακα να πραγματοποιήσει το «μονομερές δημοψήφισμα», τονίζοντας μάλιστα ότι στην ψηφοφορία περιελήφθησαν περιοχές που βρίσκονται εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η «ιστορική σχέση» των ΗΠΑ με τους κούρδους του Ιράκ «δεν θα αλλάξει» λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία μπορεί να αυξήσει την «αστάθεια και τις κακουχίες» για τους Κούρδους του Ιράκ. Σε ολόκληρη την ανακοίνωση η Ουάσιγκτον αναφέρεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν ως «Ιρακινή Κουρδική Περιοχή».

Η Τουρκία και το Ιράν, που ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα θα αναζωπυρώσει τις αποσχιστικές τάσεις των δικών τους κουρδικών πληθυσμών, έχουν πιέσει φανερά κατά του δημοψηφίσματος, με την Άγκυρα να φτάνει στο σημείο να προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένη να επέμβει και στρατιωτικά στον Ιρακινό Κουρδιστάν.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με τον κουρδικό θύλακα, ενώ το Σάββατο η Τεχεράνη ανέστειλε τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Κατά του δημοψηφίσματος είχαν ταχθεί και τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας για «πιθανώς αποσταθεροποιητικές» συνέπειες.

Η μοναδική χώρα που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του δημοψηφίσματος είναι το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι στηρίζει τις «νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να πετύχει δικό του κράτος», όπως μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz.
Πηγή: skai.gr