Κλείσιμο

Η Τουρκία έκλεισε συνοριακή πύλη στο βόρειο Ιράκ

Την είσοδο στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ μέσω της συνοριακής πύλης Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της αποφάσισε τη Δευτέρα η Άγκυρα. Πάντως η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή, μετέδωσε σήμερα το NTV.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται μετά την έναρξη του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που διοργάνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ παρά τις έντονες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών. Το δημοψήφισμα άρχισε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Το δημοψήφισμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνομιλίας που είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχάνι. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, και οι δύο πρόεδροι τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Κυριακή από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος.
Πηγή: skai.gr