Το αμερικανικό ποδόσφαιρο αψηφά τον Τραμπ

Πολλοί παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου γονάτισαν σήμερα πριν από τα ματς της National Football League στα στάδια των Ηνωμένων Πολιτειών, αψηφώντας τον Ντόναλντ Τραμπ που ζήτησε την απόλυση των αθλητών που δεν στέκονται ως δείγμα σεβασμού για τον αμερικανικό εθνικό ύμνο.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν στιγμιότυπα από στάδια σε ολόκληρη τη χώρα, με παίκτες γονατισμένους στον χορτάρι του αγωνιστικού χώρου, λίγες ώρες αφού ο αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του ζητώντας μποϊκοτάζ των ομάδων οι παίκτες των οποίων δείχνουν «έλλειψη σεβασμού» προς την Αμερική.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Jacksonville Jaguars, ο οποίος δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για την ορκωμοσία του κ. Τραμπ πέρυσι, κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο με τους παίχτες του και στάθηκε μαζί τους, σε μία ένδειξη αλληλεγγύης μετά τις διχαστικές δηλώσεις Τραμπ.

Στο Φόξμποροου, 15 παίκτες των New England Patriots, που έχουν τον τίτλο του πρωταθλητή στη National Football League γονάτισαν και πολλοί από αυτούς κρατήθηκαν από τα μπράτσα, ανάμεσά τους και ο σταρ της ομάδας Τον Μπρέιντι.

Ο πρόεδρος των Patriots, Ρόμπερτ Κραφτ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή του» με τη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ, προσθέτοντας δε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας μπορούν να διδαχθούν πολλά από την ομαδικότητα και τα ταλέντα των παιχτών του NFL.

Οι παίκτες των Pittsburgh Steelers αποφάσισαν από την πλευρά τους να παραμείνουν στα αποδυτήρια κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο στάδιο των Bears του Σικάγο.

Ο πρώτος που γονάτισε κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, που γίνεται πριν κάθε αγώνα, ήταν ο πρώην παίχτης των San Francisco 49ers Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος το 2016 προσπάθησε έτσι να διαμαρτυρηθεί για το κύμα δολοφονιών μαύρων από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Πολλοί παίχτες τον έχουν μιμηθεί έκτοτε.

Ο κ. Τραμπ επετέθη σε αυτή την τάση κατά τη διάρκεια ομιλία του στην Αλαμπάμα την Παρασκευή: «Δεν θα σας άρεσε να βλέπατε έναν από αυτούς τους ιδιοκτήτες της ομάδας του NFL να λέει, όταν κάποιος δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τη σημαία μας, ‘βγάλτε μου αυτόν τον γιο σκύλας από το τερέν, απολύεται, απολύεται;».

Στη συνέχεια, σήμερα, μόλις ξύπνησε, δήλωσε πάλι μέσω του Twitter , ότι το μποϊκοτάζ των ματς μπορεί να είναι ένας τρόπος «να ξεφορτωθούμε» αυτές τις κινήσεις που δηλώνουν έλλειψη σεβασμού τόσο προς τη σημαία, όσο και προς τη χώρα».
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr