Κλείσιμο

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ - Σοκ από την άνοδο της ακροδεξιάς

Πρώτη δύναμη, αλλά με μεγάλες απώλειες, αναδεικνύεται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά το μεγάλο «αγκάθι» είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. 

Μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) και μεγάλος χαμένος το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις από τις γερμανικές εκλογές, το Χριστιανοδημοκρατικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, των προτιμήσεων των Γερμανών ψηφοφόρων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20,8%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD το 13,1% οι Φιλελεύθεροι του FDP 10,5%. Η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Οι έδρες 

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.  Με την άρνηση του SPD για το μεγάλο συνασπισμό μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων. 

Η πρωτιά για την Μέρκελ ήλθε όμως με κόστος, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους (CDU-CSU) έχασαν έδαφος σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχαν αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν σε νέο ιστορικό χαμηλό κερδίζοντας το 20,8% ψήφων. Πρόκειται για κατρακύλα περίπου πέντε μονάδων σε σχέση με το 2013.

Αντίθετα, το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύεται εύκολα τρίτη δύναμη με 13,1%, και μπαίνει για πρώτη φορά στην κάτω Βουλή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Πρώτη στη Σαξονία η ακροδεξιά

Tο 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν την πρώην Ανατολική Γερμανία, συγκέντρωσε το AfD. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή, περίπου 13%.

Το AfD τα πήγε πολύ καλά μεταξύ των νεαρών Ανατολικογερμανών ψηφοφόρων αφού το ψήφισαν σε ποσοστό 26%.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια, η CDU της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 38,5%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία παραμένουν εξοργισμένοι με την απόφαση της καγκελαρίου, να επιτρέψει σε περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες να μπουν στη χώρα το 2015. Να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποδοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια των προεκλογικών της εμφανίσεων στην περιοχή.

Το AfD ξεπέρασε το κυβερνών CDU στη Σαξονία, όπου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 27% και 26,9% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Το ποσοστό αυτό είναι για το AfD το υψηλότερο που έχει συγκεντρώσει σε ολόκληρη την Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έλαβαν μόλις το 10,5% των ψήφων, ποσοστό μικρότερο και από την Die Linke με 16,1%.

«Προτεραιότητα να "κυνηγήσουμε" την Μέρκελ»

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση των exit polls, ένας από του δύο επικεφαλής της παράταξης ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, είπε ότι προτεραιότητα θα είναι να κυνηγήσουν την κ. Μέρκελ ενώ η κύρια υποψήφια Άλις Βάιντελ μίλησε ακόμα και για εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα της καγκελαρίου.

Από τα δύο κόμματα που μπορούν
να συγκροτήσουν κυβέρνηση με την κ. Μέρκελ, οι δεξιοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επιστρέφουν πανηγυρικά στη Μπούντεσταγκ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας με ποσοστό 10,9%, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 8,8%, ξεπερνώντας τις δημοσκοπικές προσδοκίες.

Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ακολουθεί με 8,4%. Καμία άλλη παράταξη δεν ξεπερνά το όριο του 5% για είσοδο στη κάτω Βουλή, που σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα είναι εξακομματικό.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 76%, σαφώς καλύτερα από το 71,5% που είχε καταγραφεί το 2013.

Δύσκολος γρίφος η επόμενη κυβέρνηση

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην πιθανή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα.

Με δεδομένο SPD έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανανέωσης του μεγάλου συνασπισμού με την κ. Μέρκελ, και ουδείς θέλει να συνεργαστεί με το AfD, μοναδικός πιθανός σχηματισμός είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία Τζαμάικα», που περιλαμβάνει το CDU-CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Βγαίνουν τα νούμερα, ίσως όχι η πολιτική

Αριθμητικά η τρικομματική «Τζαμάικα», που ονομάζεται έτσι λόγω των χρωμάτων των κομμάτων, αρκεί για πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές προβλέπεται να λάβουν περίπου 220 έδρες, τη στιγμή που η νέα Μπούντεσταγκ αναμένεται να αποτελείται από περισσότερες από 620. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν περίπου 70 έδρες και οι Πράσινοι περισσότερες από 60.

Όμως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ελάχιστα κοινά σημεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Οι πρώτοι είναι κάθετα αντίθετοι σε προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη και σε περαιτέρω κοινοτικοποίηση των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Τυχόν συνεργασία τους με την κ. Μέρκελ, ειδικά εάν αναλάβουν κάποιο κομβικό υπουργείο, θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Αντίθετα, οι Πράσινοι είναι υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στα τρία κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι ο 2013, όταν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εν πολλοίς συμφωνούσαν σε πολλά ζητήματα, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr