Μάχη για τους αναποφάσιστους στη γερμανική κάλπη

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, Μέρκελ και Σουλτς, επιχείρησαν να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο «μεταίχμιο». 

Συνολικά, περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται μέχρι τις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδος) να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους. Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit poll.

Εάν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανική Ένωση της 'Ανγκελας Μέρκελ θα συγκεντρώσει ποσοστά 34% με 36% (έναντι 41,5% που είχε λάβει το 2013), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μάρτιν Σουλτς θα καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό στο 21% με 22%, μετά το 25% της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

Προεκλογική εκδήλωση Μέρκελ στο Μόναχο

«Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε προχθές η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο και μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 36%.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»

Στους αναποφάσιστους επενδύει και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών
Μάρτιν Σουλτς. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά».

Με σκληρές επιθέσεις στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" και έντονη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, ο Μ. Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας».

Η Γερμανία έχει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανάγκη από έναν καγκελάριο που έχει το θάρρος να χαράξει το μέλλον της χώρας.

Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων


Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, η ΕναλλακτικήγιατηΓερμανία μπορεί να υπολογίζει μεταξύ 11% και 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) μεταξύ 8,5% και 11%, οι Φιλελεύθεροι μεταξύ 9% και 10% και τέλος οι Πράσινοι μεταξύ 7% και 8%.
Πηγή: Πηγή: skai.gr - Deutsche Welle