Ο κυκλώνας Ίρμα προσεγγίζει τη Φλόριντα - Οι ΗΠΑ προσεύχονται

Ο κυκλώνας Ίρμα προσεγγίζει τη Φλόριντα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεύχονται… Με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, η Ίρμα έφτασε το μεσημέρι (τοπική ώρα) στα βόρεια παράλια της Κούβας όπως ανακοίνωσε το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέψεων των ΗΠΑ (NHC). 

Το μάτι του κυκλώνα Ίρμα θα πλήξει τα Φλόριντα Κις, ένα αρχιπέλαγος από 1.700 κοραλλιογενή νησάκια νοτιοδυτικά της πολιτείας Φλόριντα, καθώς και την πόλη Τάμπα σύμφωνα με εκτιμήσεις μετεωρολόγων.

Εντολή εκκένωσης σε σχεδόν 7 εκατομμύρια κατοίκους στις πολιτείες Φλόριντα και Τζόρζια ενόψει της επέλασης του κυκλώνα Ίρμα έδωσαν προηγούνενως οι αρχές. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σήμερα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ενώ 540.000 πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις ακτές της Τζόρτζια. O κυβερνήτης της Φλόριντα επιστράτευσε 17.000 εθελοντές για να βοηθήσουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των κατοίκων που αψήφισαν τις προειδοποιήσεις και παρέμειναν στα σπίτια τους



Tο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, γνωστοποίησαν το Σάββατο οι τοπικές αρχές, την ώρα που οι κάτοικοι προετοιμάζονται για την άφιξη ενός νέου κυκλώνα, του Χοσέ. Ο κυκλώνας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για τους κατοίκους του Μαϊάμι και των ευρύτερων περιοχών της Φλόριντα, αλλά και της Τζόρτζια με τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενόψει της επέλασης της Ίρμα ήταν συνεχείς. 
  
«Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει αν δεν φύγετε από το δρόμο της» προειδοποίησε μετεωρολόγος της ΝHC, 



«Αν σας δόθηκε εντολή να φύγετε, πρέπει να φύγετε τώρα… Όχι απόψε, όχι σε μια ώρα. Πρέπει να φύγετε τώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα Ρικ Σκοτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της μαζικής εκκένωσης, οι αρχές συλλαμβάνουν τους αστέγους για να τους απομακρύνουν από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο. 

H Ίρμα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη Φλόριντα, ενώ η πρωτεύουσα Μαϊάμι θυμίζει πόλη - φάντασμα, καθώς άλλοι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή, και άλλοι έχουν κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις για να φύγουν. «Προσευχηθείτε για εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους. 

Photo published for Hurricane Irma is now a Category 5 storm, and could make landfall in Florida




O κυκλώνας έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές ύψους 1,4 δισεκ. δολαρίων σε Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τις γαλλικές νήσους.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Μεξικό από το καταστροφικό πέρασμα της Κάτιας, που έπληξε την περιοχή τη νύχτα ως κατηγορίας 1 κυκλώνας κι υποβαθμίστηκε κατόπιν σε «τροπική ύφεση», όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ