Τουλάχιστον 61 οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό που χτύπησε Μεξικό

Τουλάχιστον 61 νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε το Μεξικό, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό του επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτηρίων, ενώ έχουν πλέον συμπληρωθεί 16 ώρες μετά τον σεισμό. Τουλάχιστον 200 είναι οι τραυματίες.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις νότιες πολιτείες Οαξάκα, Τσιάπας και Ταμπάσκο, που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο. Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Γιουκιτάν, όπου περίπου τα μισά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταρρεύσει, ανάμεσά τους και το τοπικό δημαρχείο.



Η Οαξάκα πλήρωσε και τον βαρύτερο φόρο αίματος, όπου έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 45 θάνατοι. Ακόμα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τσιάπας και τρεις στην Ταμπάσκο. Ένας άνθρωπος έχασε επίσης της ζωή του στη γειτονική Γουατεμάλα, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς στην Ταμπάσκο βρίσκονται και δύο παιδιά, περιλαμβανομένου ενός βρέφους που κατέληξε αφού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση της αναπνευστικής υποστήριξης που χρειαζόταν.  

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που πλήττει τη χώρα τον τελευταίο αιώνα, τοποθετώντας την ισχύ στους 8,2 βαθμούς, μεγαλύτερο από τον σεισμό του 1985 που προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και ερείπωσε μεγάλο μέρος της Πόλης του Μεξικού.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο υπολογίζει πως η δόνηση ήταν 8,1 Ρίχτερ.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και έγινε idia;itera αισθητός σε μεγάλο τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, η οποία απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το υποθαλάσσιο επίκεντρο.

Κτήρια άρχισαν να κινούνται έντονα, ενώ χιλιάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν με τις πιτζάμες τους από τα σπίτια τους.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία έχει πλέον αρθεί. Κύματα έως και 70 εκατοστών εθεάθησαν στις δυτικές ακτές του Μεξικού.
Πηγή: skai.gr