Η Ίρμα σκορπά το θάνατο και την καταστροφή καθ' οδόν προς τη Φλόριντα

Τις βόρειες ακτές της Κούβας και τις νότιες Μπαχάμες πλήττει ο τυφώνας Ίρμα, συνεχίζοντας την καταστροφική πορεία του προς τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τουλάχιστον 24 νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός από τη σφοδρή κακοκαιρία στην ανατολική Καραϊβική. Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πιο βαρύς, με επτά αγνοούμενους μόνο στις γαλλικές κτήσεις.

Η Ίρμα έχει υποβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 4, όμως παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, με ανέμους που αγγίζουν σε ταχύτητα έως και τα 250 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Παρά τον τραγικό απολογισμό, το ευτύχημα είναι ότι το μάτι του τυφώνα δεν πέρασε από τη Δομινικανή Δημοκρατία, την πάμφτωχη Αϊτή ή την Κούβα, αλλά οι χώρες χτυπήθηκαν από την περίμετρο του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κουβανικές Αρχές έχουν απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες από τα θέρετρα της βόρειας ακτής του νησιού.

Η Ίρμα πλησιάζει την Φλόριντα

Το Σαββατοκύριακο η Ίρμα αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα, όπου οι κάτοικοι αγοράζουν πυρετωδώς προμήθειες, ειδικά μετά την προειδοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας έκτακτων αναγκών (FEMA) ότι το τυφώνας μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Στο «στόχαστρο» του τυφώνα δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μαϊάμι. Μόνο στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ 10.265 άνθρωποι έχουν ήδη μεταβεί σε καταφύγια, όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το CNN.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης την πολιτεία της Τζόρτζια, βόρεια της Φλόριντα, η οποία ήδη βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση. Υποχρεωτική εκκένωση έχει διαταχθεί σε μεγάλο μέρος των ανατολικών ακτών της Τζόρτζια.

Ο κ. Τραμπ έχει καλέσει τους κατοίκους περιοχών που θα βρεθούν σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ο σύμβουλός του Τομ Μπόσερτ κάλεσε τους πολίτες να μην υποτιμήσουν τον τυφώνα. «Ας ελπίσουμε ότι δεν υπάρχει αμνησία» για το κακό που μπορούν να προκαλέσουν οι τυφώνες, είπε.

cone graphic


Εικόνα «Αποκάλυψης»

Η Ίρμα έχει καταστρέψει σπίτια, σχολεία, δημόσια κτήρια κι έχει διαλύσει δρόμους και πλοία, σαρώνοντας ορισμένες από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα της Καραϊβικής, όπως ο Άγιος Μαρτίνος, ο Άγιος Βαρθολομαίος, η Μπαρμπούντα και η Άνγκουιλα. Η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση σε πολλές περιοχές έχει κοπεί.

Ειδικά στον Άγιο Μαρτίνο περισσότερα από έξι στα δέκα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στο νησί έχουν σημειωθεί επεισόδια και λεηλασίες.

Μερικά από τα νησιά μάλιστα κινδυνεύουν από τον εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα Χοσέ, επίσης κατηγορίας 4, που αυτή τη στιγμή κινείται πως το σύμπλεγμα των Μικρών Αντιλλών. Στη συνέχεια πάντως ο Χοσέ μάλλον θα κινηθεί βόρεια και δεν θα απειλήσει την υπόλοιπη Καραϊβική.

Στην περιοχή έχουν σταλεί πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, ώστε να μεταφέρουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και δυνάμεις ασφαλείας στα πληγέντα νησιά.
Πηγή: skai.gr