Τουλάχιστον 10 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω της η Ίρμα

Τουλάχιστον δέκα νεκρούς, 23 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές έχει αφήσει έως τώρα στο διάβα του ο τυφώνας Ίρμα, ο οποίος το τελευταίο 24ωρο σάρωσε τις Μικρές Αντίλλες στην Καραϊβική.

Πλέον ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τα νησιά Τουρκς και Κέικος και τις Μπαχάμες. Το μάτι έχει ευτυχώς απομακρυνθεί από το Πουέρτο Ρίκο, όπου 900.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ η περιφέρεια το συστήματος επηρεάζει τη βόρεια ακτή τη Δομινικανής Δημοκρατίας και πλησιάζει τη γειτονική Αϊτή.

Στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Άγιου Μαρτίνου η καταστροφή υπολογίζεται έως και στο 95% των υποδομών και εγκαταστάσεων. Εφάμιλλη είναι η εικόνα και στο μικρό γειτονικό νησάκι του Αγίου Βαρθολομαίου. Στο νησί Μπαρμπούντα, το πρώτο όπου χτύπησε η Ίρμα, περίπου το 90% των κτισμάτων έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρωθυπουργού Γκάστον Μπράουν.

Σοβαρότατα προβλήματα προκλήθηκαν και στο βρετανικό νησάκι Άνγκουιλα, όπου η κατάσταση είναι «σοβαρή» και κατά τόπους «κρίσιμη», όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο απολογισμός δεν είναι τελικός, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα των συνεπειών της κακοκαιρίας στο σύνολο των Μικρών Αντιλλών. Φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν ερειπωμένα κτήρια μέσα σε ημιβυθισμένους οικισμούς.

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτήρια δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, τα σπίτια έχουν καταστραφεί, εκτιμούμε ότι το 60 έως 70% των κατοικιών έχει καταστραφεί», δήλωσε ο νομάρχης της Γουαδελούπης, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Χειρότερη εικόνα έδωσε ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, Ντανιέλ Γκιμπς. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή, το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο, είμαι σε κατάσταση σοκ», σημείωσε.

«Στόχος» οι Μπαχάμες, τη γλιτώνει το Πουέρτο Ρίκο

Σε ένα θετικό μαντάτο, το μάτι της Ίρμα απομακρύνθηκε ελαφρώς από το Πουέρτο Ρίκο και πλέον η χειρότερη κακοκαιρία κατευθύνεται προς το τουριστικό σύμπλεγμα Τουρκς και Κέικος, και εν συνεχεία προς τις Μπαχάμες. Το Σάββατο δεν αποκλείεται να φτάσει στην νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η Φλόριντα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, στην ακτίνα του τυφώνα θα βρεθεί επίσης το βόρειο τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής, αν και οι δύο χώρες θα αποφύγουν το μάτι της Ίρμα.

Η Ίρμα παραμένει ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες στην καταγεγραμμένη κλιματική ιστορία του Ατλαντικού, αν και οι άνεμοί της έχουν αποδυναμωθεί ελαφρώς σε σχέση με χθες.

Ο κατηγορίας 5 τυφώνας φέρνει μαζί του ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 290 χιλιόμετρα ανά ώρα, και σφοδρές βροχοπτώσεις.

cone graphic

Πηγή: skai.gr