Τις αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Κιμ θα επιδιώξει η Νότια Κορέα

Τις αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης απομόνωσή της θα επιδιώξει η Νότια Κορέα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκλήθηκε υπό τη σκιά της έκτης πυρηνικής δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ, η οποία φαίνεται ότι ήταν μακράν ισχυρότερη από τις πέντε προηγούμενες.

Η Σεούλ «αποφάσισε να επανεξετάσει όλες τις διπλωματικές λύσεις, όπως ένα νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε η Βόρεια Κορέα να υποχρεωθεί να παραιτηθεί από το πυρηνικό της πρόγραμμα με πλήρη και μη αναστρέψιμο τρόπο, που θα μπορεί να επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας Τσούνγκ Έι-γουόνγκ, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Yonhap.

Τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να «απομονώσουν πλήρως» τον Βορρά.

Αν και ο Νότος δίνει έμφαση στη διπλωματική οδό, ο κ. Τσούνγκ τόνισε πως η Σεούλ θα συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο ανάπτυξης «των πιο ισχυρών αμερικανικών στοιχείων» σε κορεατικό έδαφος. Δεν έδωσε διευκρινίσεις, όμως ο εν λόγω όρος συνήθως χρησιμοποιείται για πυρηνικά όπλα, αεροπλανοφόρα και προηγμένα πυραυλικά συστήματα.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν το μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο που διατηρούσαν στη Νότια Κορέα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όμως οι αλλεπάλληλες προκλήσεις από την πλευρά του Βορρά έχουν αλλάξει τις ισορροπίες.

Ο κ. Τσούνγκ σημείωσε πως ο πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να είναι σε «πλήρη ετοιμότητα» για περαιτέρω βορειοκορεατικές κυρώσεις, αλλά και να ετοιμάσουν «ενεργά μέτρα» ώστε να αντιμετωπιστούν επικίνδυνες ενέργειες.
Πηγή: skai.gr