Για εκκένωση-μαμούθ ετοιμάζεται η Φρανκφούρτη λόγω βόμβας του Β’ Παγκοσμίου

Περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι της Φρανκφούρτης θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αύριο Κυριακή καθώς πυροτεχνουργοί θα εξουδετερώνουν βόμβα-μαμούθ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Οι Αρχές θα εκκενώσουν σχεδόν όλα τα κτήρια σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βρετανική βόμβα, περιλαμβανομένων δύο νοσοκομείων και αρκετών γηροκομείων.

Η απομάκρυνση των κατοίκων θα αρχίσει στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και η όλη επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 12 ώρες. Η Αστυνομία έχει εξουσιοδοτηθεί να απομακρύνει κατοίκους με τη βία εάν χρειαστεί.

«Η βόμβα περιέχει περισσότερους από 1,4 τόνους εκρηκτικών. Πρόβλημα δεν αποτελούν μόνο τα θραύσματα, αλλά και η πίεση που θα προκαλούσε [τυχόν έκρηξη], η οποία θα μπορούσε να διαλύσει όλα τα κτίσματα σε ακτίνα 100 μέτρων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της Πυροσβεστική της πόλης.

«Στην προκειμένη περίπτωση η βόμβα είναι ανοιχτή», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο dpa ένας από τους πυροτεχνουργούς που θα αναλάβουν την εξουδετέρωση εξηγώντας γιατί χρειάζεται επιπλέον προσοχή. «Αυτό σημαίνει ότι η χημική δομή των εκρηκτικών μπορεί να αλλάξει» και συνεπώς η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη.

Η Bundesbank και ο κίνδυνος να πάνε όλα στραβά

Η βόμβα, που ερρίφθη από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του πολέμου, εντοπίστηκε στην μεγαλοαστική συνοικία Westend, όπου κατοικούν πολλά ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Η Φρανκφούρτη είναι έδρα της ΕΚΤ και τραπεζική «πρωτεύουσα» της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η βόμβα άλλωστε εντοπίστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank, όπου το προσωπικό ασφαλείας θα μείνει στη θέση του ώστε να προστατεύσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Μολονότι ο εντοπισμός παλαιών βομβών είναι συχνό φαινόμενο στη Γερμανία, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε από Συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί μία τόσο μεγάλη βόμβα και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητο σημείο.

Οι Αρχές της Φρανκφούρτης έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα συμβουλών για την εκκένωση, που περιλαμβάνει την ερώτηση τι θα συμβεί εάν η εξουδετέρωση «πάει στραβά».

«Στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά, όλες οι δημόσιες Αρχές είναι προετοιμασμένες. Θα υπάρξει τεράστια υλική απώλεια, αλλά χάρη στην εκκένωση κανένας δεν θα πάθει κάτι».
Πηγή: skai.gr