Νέα έγγραφα από τη Βρετανία με θέσεις για το Brexit

Νέες προτάσεις ενόψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Λονδίνου σχετικά με τη μελλοντική τελωνειακή ένωση και τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Σήμερα Δευτέρα οι βρετανικές προτάσεις αφορούν τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών μετά από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων προτείνεται τα αγαθά που θα βρίσκονται ήδη στις αγορές εκατέρωθεν της Μάγχης να παραμείνουν διαθέσιμα προς πώληση χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, καθώς και να μην επηρεαστεί από το Brexit η έγκριση που θα έχουν λάβει για διάθεση τόσο στη βρετανική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα όπως συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων.

Προτείνεται επίσης η διατήρηση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών που ισχύουν και σήμερα στο πλαίσιο της ΕΕ.

Με δεύτερο «έγγραφο θέσεων» η βρετανική κυβέρνηση προτείνει μία αμοιβαία συμφωνία με τους Ευρωπαίους που θα διασφαλίζει τη συνεχιζόμενη τήρηση της εμπιστευτικότητας επίσημων αρχείων που μοιράζεται το Ηνωμένο Βασίλειο με τους εταίρους της ΕΕ.

Ο Υπουργός Brexit
Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι αυτά τα έγγραφα «θα βοηθήσουν στο να δοθεί βεβαιότητα και πίστη σε επιχειρήσεις και καταναλωτές για το στάτους του Ηνωμένου Βασιλείου ως οικονομική δύναμη αφού φύγουμε από την ΕΕ».

Αφήνοντας αιχμή κατά της ΕΕ που επιμένει ότι για να συζητηθεί η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών πρέπει πρώτα να σημειωθεί επαρκής πρόοδος επί των θεμάτων των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων, των ιρλανδικών συνόρων και του κόστους του διαζυγίου, ο κ. Ντέιβις πρόσθεσε: «(Τα έγγραφα) δείχνουν επίσης ότι καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι σαφές ότι ο χωρισμός μας από την ΕΕ και η μελλοντική σχέση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν δήλωσε, ωστόσο, ότι τα έγγραφα θέσεων της βρετανικής κυβέρνησης δε θα αλλάξουν το πλαίσιο των συνομιλιών.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και έγγραφο με τις θέσεις της Βρετανίας επί του ακανθώδους ζητήματος της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί βρετανικών υποθέσεων μετά από το Brexit.

Η Πρωθυπουργός Μέι δεν αποδέχεται δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου στη Βρετανία μετά από το Brexit, θέση που απορρίπτουν οι Βρυξέλλες.

Μιλώντας στους Times ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) Καρλ Μπάουντενμπαχερ λέει ότι το όργανο του οποίου ηγείται θα μπορούσε να είναι η συμβιβαστική λύση που χρειάζεται. Η αξιοποίηση της EFTA θα επέτρεπε την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, όπως συμβαίνει με την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν και παράλληλα θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους ότι τα δικαιώματα των κοινοτικών πολιτών στη Βρετανία θα προστατεύονταν από ένα αμερόληπτο δικαστικό όργανο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο