Δύο άνδρες προσευχήθηκαν στον Αλλάχ μέσα στην Αγία Σοφία

Μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν δύο άνδρες, παραβιάζοντας τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου που λειτουργεί επί δεκαετίες ως μουσείο.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet, οι δυνάμεις ασφαλείας επέτρεψαν στους δύο να τελειώσουν την προσευχή και στη συνέχεια τους απομάκρυναν από το χώρο.

Οι δύο δράστες φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι η Αγία Σοφία δεν είναι μουσείο, αλλά τέμενος, καθώς κατακτήθηκε από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή.

Παρομοίασαν δεν τον κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας με την τοποθέτηση ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

«Το να μπαίνουν [Ισραηλινοί] με αρβύλες στο Τζαμί αλ-Άκσα είναι το ίδιο πράγμα με εμένα να μπαίνω με παπούτσια [στην Αγία Σοφία]», φέρεται να είπε ένας εκ των δύο.

Στη σκιά των προκλήσεων

Μολονότι λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, ο κοσμικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς υπό τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επενδύει περισσότερο στο ισλάμ στην εσωτερική του πολιτική.

Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μουσουλμανική προσευχή και ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Μάλιστα το εν λόγω περιστατικό έφερε εμμέσως πλην σαφώς τη σφραγίδα της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η λειτουργία έγινε παρουσία του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση TRT-Diyanet.

Κάλεσμα σε προσευχή είχε γίνει και το 2016, για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια.
Πηγή: skai.gr