Η Ρωσία «αντεπιτίθεται» με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις

Σε αντίποινα για την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να υπερψηφίσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προχωρά η Μόσχα, υποστηρίζοντας πως οι νέες ποινές «επιβεβαιώνουν την ακραία επιθετικότητα των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν σε συνολικά 455 άτομα το προσωπικό τους στην πρεσβεία στη Μόσχα και στα γενικά προξενεία που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη, στο Γιεκατέρινμπουργκ και το Βλαδιβοστόκ.

Η απομάκρυνση του προσωπικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, από την 1η Αυγούστου η Ρωσία απαγορεύει στις ΗΠΑ την πρόσβαση στη θερινή εξοχική κατοικία της αμερικανικής πρεσβείας και τη χρήση αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει η αμερικανική αποστολή στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωσή της, η ρωσική διπλωματία καταγγέλλει πως οι ΗΠΑ συνηθίζουν να επιβάλλουν «παράνομες» ποινές στη Ρωσία, και υπενθυμίζει πως ήδη από τα τέλη της προεδρίας Ομπάμα οι αμερικανικές Αρχές έχουν κατάσχει τις εξοχικές κατοικίες της ρωσικής πρεσβείας.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήλθε λίγες ώρες αφότου η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών υπερψήφισε με πλειοψηφία 98-2 την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λίγες ημέρες αφότου το νομοσχέδιο πέρασε με επίσης συντριπτική πλειοψηφία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο των κυρώσεων, όμως το Κογκρέσο μπορεί να τον υπερκεράσει με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων.
Πηγή: skai.gr