Κλείσιμο

Γκρεμίστηκε στη Γερουσία και το σχέδιο για «λεπτή» απόσυρση του Obamacare

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η επταετής προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ανατρέψουν το σύστημα περίθαλψης και ασφάλισης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη νέα ήττα που υπέστησαν στο Κογκρέσο.

Η Γερουσία καταψήφισε με οριακή πλειοψηφία 51-49 νομοσχέδιο που προέβλεπε μόνο μερική ανάκλησή του αποκαλούμενου Obamacare, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Ρεπουμπλικανικής ηγεσίας ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να συσπειρώσει την παράταξη και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 50 έδρες.

Η νέα ήττα στην Ολομέλεια της Γερουσίας, η τρίτη σε διάστημα 72 ωρών, ουσιαστικά αφήνει τους Ρεπουμπλικάνους χωρίς σχέδιο για τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά το Obamacare. Κάθε στρατηγική που έχουν υιοθετήσει έως τώρα είτε έχει καταψηφιστεί είτε δεν έχει φτάσει καν σε ψηφοφορία. Για «απογοητευτική στιγμή» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ.

Η εξέλιξη συνιστά βαρύ πλήγμα και για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πιέσει επισταμένα για την απόσυρση του Obamacare, επιζητώντας την πρώτη νομοθετική νίκη της εξάμηνης πλέον προεδρίας του.

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι «έσπασαν» την κομματική γραμμή και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ο Τζον Μακέιν, η Σούζαν Κόλις και η Λίζα Μουρκόβσκι, που συντάχθηκαν με τους 48 Δημοκρατικούς γερουσιαστές και έτσι εμπόδισαν την αποκαλούμενη «λεπτή ανάκληση» του Obamacare.

Ας αφήσουμε το Obamacare να αυτοκαταστραφεί, διαμήνυσε μετά την ήττα ο κ. Τραμπ μέσω Twitter. Επιτέθηκε στους τρεις Ρεπουμπλικάνους που καταψήφισαν, λέγοντας ότι μαζί με τους Δημοκρατικούς απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό.



Οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι που καταψήφισαν φαίνεται πως αποφάσισαν να μην στηρίξουν τη «λεπτή ανάκληση» υπό το φόβο ότι στη συνέχεια η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετούσε τυφλά το νομοσχέδιο της Γερουσίας, αντί να προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει ως βάση για την προετοιμασία ενός καλύτερου νομοσχεδίου.

Προσπαθώντας να καταλαγιάσει τις ανησυχίες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν ανακοίνωσε διπλωματικά ότι το σώμα θα ήταν διατεθειμένο να διαπραγματευτεί για τη σύνθεση ενός νέου νομοσχεδίου, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο κ. Ράιαν επικοινώνησε τηλεφωνικά και με ορισμένους γερουσιαστές που είχαν επιφυλάξεις.
Πηγή: skai.gr