Τζόνι Ντέπ: Έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ηθοποιός δολοφόνησε Πρόεδρο

Κατά την παρουσίαση της πρόσφατης ταινίας του, «The Libertine», στο φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι, ο γνωστός ηθοποιός Τζόνι Ντέπ απευθύνθηκε προς το κοινό ρωτώντας «Μπορείτε να φέρετε τον Τραμπ εδώ;».

Αρχικά το κοινό αντέδρασε γιουχάροντας πιστεύοντας πως ο ηθοποιός στηρίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας «Παρεξηγήσατε εντελώς την τοποθέτησή μου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας ηθοποιός δολοφόνησε έναν Πρόεδρο; Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι ηθοποιός. Ζω απλά λέγοντας ψέματα αλλά η αλήθεια είναι πως έχει περάσει καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο και ίσως να έχει έρθει η ώρα να ξανασυμβεί». Αυτή τη φορά το κοινό επιδοκίμασε ένθερμα την τοποθέτηση του ηθοποιού. 

Με την συγκεκριμένη τοποθέτηση φαίνεται πως ο Τζόνι Ντέπ αναφέρθηκε στη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν από τον ηθοποιό Τζόν Μπουθ το 1865.

Η τοποθέτηση Ντέπ όπως είναι λογικό δημιούργησε σάλο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο με τους μεν υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου να υποστηρίζουν πως ο ηθοποιός απειλεί τον Πρόεδρο και τους αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ να τονίζουν πως όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες τάσσονται έστω και με τρόπο ακραίο κατά των πολιτικών του.

Είναι η τοποθέτηση του Ντεπ εκτός νόμου;

Στις ΗΠΑ με βάση το άρθρο 18, παράγραφος 871 του ποινικού κώδικα ναι είναι. Συγκεκριμένα η τοποθέτηση του Τζόνι Ντεπ είναι απειλή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο και αποτελεί κακούργημα το οποίο κατά περίπτωση τιμωρείται είτε με πενταετή φυλάκιση ή με πρόστιμο. Στο συγκεκριμένο μάλιστα άρθρο περιλαμβάνονται οι απειλές και κατά του Αντιπροέδρου.

Παρά ταύτα δεν είναι κάτι το οποίο αναμένεται να κινήσει από την πλευρά του Τραμπ κάποια επίσημη δίωξη καθώς δεν είναι και η πρώτη φορά… Τους τελευταίους μήνες τόσο η Μαντόνα, όσο και ο ράπερ Σνουπ Ντογκ έχουν προβεί σε σφοδρή κριτική προς τον Τραμπ. Συγκεκριμένα η Μαντόνα είχε πρόσφατα τονίσει πως «μου έχει περάσει τον τελευταίο καιρό αρκετές φορές από το μυαλό να ανατινάξω τον Λευκό Οίκο» και ο Σνουπ Ντογκ σε πρόσφατο Video κλιπ του εμφανίζεται να πυροβολεί ένα κουκλάκι με την μορφή του Τραμπ.

Σημειώνεται πάντως πως το γεγονός πως τα περιστατικά αυτά πληθαίνουν από την πλευρά του καλλιτεχνικού κόσμου δεν έχει αφήσει «άπραγες» τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες έχουν σημειώσει μεν πως «δεν υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη για τέτοιου τύπου τοποθετήσεις» αλλά «ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών είναι να προστατεύεται η ακεραιότητα και ο θεσμός του Αμερικανού Προέδρου με κάθε τρόπο».

Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί πως είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που ο καλλιτεχνικός τρόπος επιλέγει να «πλήξει» τον Πρόεδρο της χώρας με τόσο «αιχμηρό» τρόπο.

Δείτε σχετικό Video από την τοποθέτηση του Τζόνι Ντέπ



Πηγή: Πηγή: BBC - Επιμέλεια: Γιάννης Χαραμίδης