UNICEF: Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ χρειάζονται επειγόντως βοήθεια

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ έχουν επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, περιγράφοντας τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους ως «έναν από τους πιο άγριους» στη σύγχρονη ιστορία.

«Σε ολόκληρο το Ιράκ τα παιδιά εξακολουθούν να γίνονται μάρτυρες της απόλυτης φρίκης και της απίστευτης βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF.

«Έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν τραυματιστεί, απαχθεί και εξαναγκαστεί να πυροβολούν και να σκοτώνουν σε έναν από τους πιο φρικτούς πολέμους στη σύγχρονη ιστορία».

Στη Μοσούλη τα παιδιά γίνονται σκοπίμως στόχοι και δολοφονούνται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ για να τιμωρήσουν τις οικογένειές τους και να τις αποτρέψουν από το να εγκαταλείψουν την περιοχή, αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100.000 άμαχοι, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, έχουν εγκλωβιστεί κάτω από υπερβολικά επικίνδυνες συνθήκες στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης, την τελευταία συνοικία της Μοσούλης που παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 1.100 τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί από το 2014 όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ, προστίθεται. Πάνω από 4.650 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Οι τζιχαντιστές έχουν χάσει τον έλεγχο των περισσοτέρων πόλεων του Ιράκ τις οποίες επιδίωξαν να καταλάβουν έπειτα από μια σειρά επιχειρήσεων υποστηριζόμενων από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015. Εξάλλου, τείνουν να χάσουν ολόκληρη τη Μοσούλη, την πόλη στο βόρειο Ιράκ, η οποία υπήρξε η ντε φάκτο πρωτεύουσά τους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters