Ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε Ρεπουμπλικάνο βουλευτή στις ΗΠΑ (upd)

Ένας ανώτερος βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων και τρεις ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας βουλευτών και συνεργατών τους οι οποίοι προπονούνταν σε γήπεδο μπέιζμπολ.

Ο δράστης τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά και τελικά κατέληξε, όπως ανακοίνωσε οπρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε σύντομη δήλωσή του.

Ο ένοπλος  ταυτοποιήθηκε ως Τζέιμς Χότζκινσον, 66 ετών, από την πολιτεία του Ιλινόι. Οι Αρχές δεν έχουν μιλήσει ακόμα για τα κίνητρά του. Σύμφωνα με την «Washington Post», γνώριμος του δράστη δήλωσε πως τον είχε συναντήσει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις οπαδών του αριστερού προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς.

Ο κ. Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε τυχόν πολιτικές προτιμήσεις του δράστη, όμως απηύθυνε μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι ισχυρές όταν «όλοι εργάζονται για το κοινό καλό». Σημείωσε επίσης ότι όλοι οι εκλεγμένοι στην Ουάσιγκτον εργάζονται με πρώτο μέλημα το καλό της χώρας.

Ο τραυματίας βουλευτής είναι ο Στιβ Σκαλίς, υπεύθυνος για  πειθαρχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ρεπουμπλικάνων και τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το γραφείο του βουλευτή έχει ανακοινώσει πως η κατάστασή του είναι σταθερή και υποβάλλεται σε εγχείριση, ενώ πριν μπει στο χειρουργείο συνομίλησε με τη σύζυγό του όντας σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Οι υπόλοιποι τρεις τραυματίες είναι δύο αστυνομικοί της δύναμης του Καπιτολίου και ένας βοηθός του βουλευτή Ρότζερ Γουίλιαμς του Τέξας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.

AP Foto/Cliff Owen

Πηγές των «New York Times» αναφέρουν πως ακούστηκαν περίπου 50 πυροβολισμοί, ενώ άλλοι βουλευτές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο δράστης ήταν έφερε πολλές σφαίρες και πυροβόλησε πολλές φορές. 

Η Αστυνομία του Καπιτολίου στην Ουάσιγκτον, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Κογκρέσου και βουλευτών, ανακοίνωσε πως έχει ισχυρή παρουσία στο Καπιτόλιο μετά την επίθεση στη Βιρτζίνια.

AP Photo/Alex Brandon

AP Photo/J. Scott Applewhite
Πηγή: skai.gr