Πολωνία: Λανθασμένη η απόφαση για επιμερισμό των μεταναστών

Aρνητικά αντέδρασε, όπως αναμενόταν, η Βαρσοβία στην απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάληψη νομικής διαδικασίας κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να μας απομακρύνει από τον απαραίτητο πολιτικό συμβιβασμό για τις μεταναστευτικές πολιτικές και μπορεί να εμβαθύνει τις διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απάντησε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι. Όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος «η Πολωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της στοΔικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Κόνραντ Σιμάνσκι


«Τα θεμελιώδη προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή των ‘’λανθασμένων αποφάσεων’’ που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 έχουν επηρεάσει όλα τα κράτη της ΕΕ» υποστήριξε ο Σιμάνσκι.

Το Σεπτέμβριο του 2015, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι κάθε χώρα θα δεχόταν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών σε διάστημα δύο ετών για να μετριαστεί η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες υποδέχθηκαν στα εδάφη τους δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων σε σύνολο 2 εκατ. ανθρώπων που έφτασαν στην Ευρώπη από το 2015.

Σημειώνεται ότι και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα απέρριψε τη νομική διαδικασία που κίνησε η Κομισιόν. 
Πηγή: skai.gr