Κλείσιμο

Δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας προβλέπει το μανιφέστο του SNP

Τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο «στο τέλος της διαδικασίας του Brexit» προβλέπει το μανιφέστο του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) που παρουσίασε σήμερα η Νίκολα Στέρτζιον.

Η πρώτη υπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας είπε ότι η εναντίωση σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα είναι «δημοκρατικά μη βιώσιμη» εφόσον το SNP κερδίσει την πλειοψηφία των σκωτσέζικων εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το SNP κέρδισε 56 από τις 59 έδρες στη Σκωτία κατά τις εκλογές του 2015. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα ίσως χάσει λίγες έδρες, αλλά η κυριαρχία του στη Σκωτία δεν αμφισβητείται.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένως πει ότι «τώρα δεν είναι η ώρα» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία.

Το μανιφέστο του κόμματος περιλαμβάνει επίσης μία σειρά μέτρων κατά της λιτότητας, με σχέδια επενδύσεων ύψους 118 δισεκατομμυρίων λιρών στις δημόσιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καλεί επίσης σε ανάθεση της διαχείρισης της μετανάστευσης προς τη Σκωτία στην τοπική κυβέρνηση και στην παραμονή της Σκωτίας στην ενιαία αγορά μετά από το Brexit.
Πηγή: ska - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο