NYT: Ο Τραμπ είχε ζητήσει από το FBI να τερματίσει την έρευνα για τον Φλιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να βάλει τέλος στην ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με τυχόν δεσμούς του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία, όπως μεταδίδουν οι «New York Times».

«Ελπίζω να μπορείτε να το αφήσετε να φύγει», φέρεται να είχε πει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον επικεφαλής του FBI κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με υπόμνημα που είχε συντάξει τότε ο κ. Κόμεϊ.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, στο υπόμνημα ο πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Φλιν «καλό τύπο» που δεν είχε υποπέσει σε ατόπημα, και εξέφρασε την ελπίδα πως το FBI θα βρει τρόπο να εγκαταλείψει την υπόθεση.

Ο διευθυντής του FBI δεν απάντησε στον κ. Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο τερματισμού της έρευνας, αρκούμενος να πει ότι ο κ. Φλιν πράγματι είναι «καλός τύπος».

Ο κ. Φλιν, που παραιτήθηκε από Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας διακυβέρνησης Τραμπ, έχει παραδεχτεί ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς τον Λευκό Οίκο για συνομιλίες που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι τα περασμένα χρόνια δεν δήλωσε, ως όφειλε, πληρωμές που είχε λάβει από ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα για ομιλίες και δουλειά λόμπι.

Ο κ. Τραμπ απέλυσε αιφνιδιαστικά τον κ. Κόμεϊ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Λευκός Οίκος αρχικά απέδωσε την αποπομπή στον κακό χειρισμό της έρευνας για τα email της Χίλαρι Κλίντον, όμως στη συνέχεια ο πρόεδρος άλλαξε ρότα και είπε πως θεωρούσε τον κ. Κόμεϊ «φιγουρατζή» που προκαλούσε προβλήματα στην υπηρεσία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κόμεϊ συνέταξε το υπόμνημα αμέσως μετά τη συνομιλία με τον κ. Τραμπ, στο πλαίσιο προσπάθειας να δημιουργήσει ένα σύνολο στοιχείων σχετικά με προεδρικές ενέργειες τις οποίες αντιλαμβανόταν ως άσκηση ανάρμοστης πίεσης στο FBI. Στη συνέχεια φέρεται να κρατούσε αρχείο των επικοινωνιών του με τον πλανητάρχη.

Οι NYT διευκρινίζουν ότι δεν έχουν διαβάσει αντίτυπο του υπομνήματος, όμως στενός συνεργάτης του κ. Κόμεϊ διάβασε χωρία του κειμένου σε δημοσιογράφο της εφημερίδας.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τραμπ ουδέποτε ζήτησε από οποιονδήποτε να θέσει τέλος σε οιαδήποτε έρευνα. «Ο πρόεδρος τρέφει απόλυτο σεβασμό για τις υπηρεσίες που επιβάλουν το νόμο και όλες τις έρευνες». Το δημοσίευμα «δεν είναι ειλιρινής και ακριβής παρουσίαση του διαλόγου μεταξύ του προέδρου και του κ. Κόμεϊ».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το δεύτερο επικοινωνιακό «κανόνι» που χτυπά τον Λευκό Οίκο σε διάστημα 24 ωρών, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post» που θέλει τον κ. Τραμπ να έχει αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικά σχέδια του Ισλαμικού Κράτους στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον ρώσο πρεσβευτή.

Με μηνύματά του στο Twitter, ο κ. Τραμπ υπεραμύνθηκε του «απόλυτου δικαιώματος» που έχει ως πρόεδρος να μοιράζεται «γεγονότα» με τη Ρωσία. Απέδωσε την απόφασή του σε ανθρωπιστικούς λόγους και στην προσπάθειά του να πείσει τη Μόσχα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη μάχη κατά του ISIS.
Πηγή: skai.gr