Γερμανία: Μεγάλη νίκη Μέρκελ στη Βεστφαλία - Σουλτς: Είναι δύσκολη ημέρα

Σημαντική νίκη της Άνγκελας Μέρκελ, και δεινή ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς, καταγράφουν οι επίσημες προβλέψεις των τοπικών εκλογών της Κυριακής  στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Ανελόρε Κραφτ ανακοίνωσε άμεσα την παραίτησή της μετά τα δυσμενή αποτελέσματα.

Το κρατίδιο αυτό, ήταν προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (συγκυβερνούσαν με τους Πράσινους), και ιδιαίτερη πατρίδα του υποψήφιου καγκελάριου Σουλτς

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD και εμένα προσωπικά. Κατάγομαι από αυτό το κράτος, και μόλις δεχθήκαμε μια
συντριπτική εκλογική ήττα» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς.

Το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 33% έναντι 31,5% των Σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό, ότι το CDU στις εκλογές κέρδισε 6,7% ένω το SPD έχασε 7,6%.



Oι Φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναδεικνύονται σε τρίτο κόμμα με 12,6% (άνοδος 4% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές), το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) συγκεντρώνει 7,4% - κατήλθε πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές και εισέρχεται για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή, οι Πράσινοι (Die Grunen) που βρίσκονταν στην εξουσία από κοινού με τους Σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο καταγράφουν μεγάλη πτώση σημειώνοντας 6,2% (-5,2%) ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αποτυγχάνει να μπει στη Βουλή με 4,8% (+2,3%). Το κόμμα των Πειρατών καταγράφει 0,9% (-6,9%) και άλλα κόμματα 3,6% (-0,7%).

Οι τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία θεωρούνται βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. H Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το κρατίδιο με το μεγαλύτερο πληθυσμό στη Γερμανία (18 εκατ. κάτοικοι).  «Οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD - Πρασίνων, πρόκειται για τεράστια επιτυχία» δήλωσε καταφανώς ικανοποιημένος ο επικεφαλής υποψήφιος της CDU Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού .






Πηγή: skai.gr