Κλείσιμο

Κρατικοποιήσεις και Brexit υπό όρους στο «αριστερό» μανιφέστο των Εργατικών

Την επαναφορά τμημάτων της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας, των σιδηροδρόμων και των Βασιλικών Ταχυδρομείων υπό κρατική ιδιοκτησία περιλαμβάνει το προσχέδιο του προεκλογικού μανιφέστου των Εργατικών, που διέρρευσε λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίησή του.

Οι Εργατικοί δηλώνουν επίσης ότι αποδέχονται την ετυμηγορία των πολιτών υπέρ του Brexit αλλά τονίζουν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει πρώτα συμφωνηθεί μία νέα εμπορική σχέση με τους Ευρωπαίους. Το κόμμα δεσμεύεται να εγγυηθεί άμεσα και μονομερώς τα δικαιώματα των ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας.

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, υπόσχονται παράλληλα σταδιακή κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων για προπτυχιακούς φοιτητές, δηλώνουν ότι δε θεωρούν σωστή την επιβολή προκαθορισμένων ορίων στον αριθμό των εισερχόμενων μεταναστών.

Οι Εργατικοί δεσμεύονται ακόμα για την πρόσθετη χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) με 6 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο και για τη χορήγηση 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο για τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ενώ τάσσονται υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας των ψηφοφόρων στα 16 έτη.

Δηλώνουν επίσης δεσμευμένοι στην επίτευξη ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά και εκφράζουν έντονη επιφύλαξη για τη χρήση του αποτρεπτικού πυρηνικού οπλικού προγράμματος Trident της Βρετανίας. Παρόλα αυτά, οι Εργατικοί επιβεβαιώνουν ότι θα διατηρούσαν ως κυβέρνηση το πρόγραμμα αυτό. Το μανιφέστο σημειώνει επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύσσονται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές.

Η διαρροή του 43 σελίδων εγγράφου έγινε ενώ εντός της ημέρας συνεδριάζει η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος για να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο του μανιφέστου.

Τα όσα έχουν διαρρεύσει έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Συντηρητικούς και από μεγάλη πτέρυγα του Τύπου και των σχολιαστών που κάνουν λόγο για επιστροφή στη δεκαετία του 1970 με το πιο αριστερό μανιφέστο των Εργατικών εδώ και δεκαετίες.

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μανιφέστο εμφανώς διαμορφωμένο στη βάση των προσωπικών πεποιθήσεων του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Γίνονται ήδη συγκρίσεις με το αριστερό μανιφέστο του Μάικλ Φουτ που ηγήθηκε των Εργατικών στις εκλογές του 1983. Το μανιφέστο εκείνο είχε χαρακτηριστεί ως «το πιο μακροσκελές σημείωμα αυτοκτονίας στην ιστορία».

Μπαράζ δεσμεύσεων

Οι Εργατικοί δηλώνουν επίσης ότι θα αυξήσουν το συντελεστή φόρου εισοδήματος για όσους κερδίζουν πάνω από 80.000 λίρες το χρόνο (95.000 ευρώ), ότι θα δοθεί στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης εντολή να χτίζουν συνολικά 100.000 νέες δημοτικές κατοικίες το χρόνο υπό την εποπτεία ενός νέου Υπουργείου Στέγασης.

Θα επιβληθεί πλαφόν στο ύψος των ιδιωτικών ενοικίων, θα συσταθεί υπουργείο Εργασίας με νέα δομή που θα φροντίσει για την τόνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ότι δε θα εφαρμοστεί η προγραμματισμένη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των 66 ετών, ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση και προσλήψεις για τα σχολεία και την αστυνομία, ότι θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 250 δισεκατομμυρίων λιρών για έργα υποδομών μέσα από μία αρχική κεφαλαιακή ενίσχυση και σε συνδυασμό με κρατικό δανεισμό.

Δηλώνουν επίσης ότι θα φροντίσουν ώστε το 60% της ενέργειας που καταναλώνει η Βρετανία να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, ότι οι εταιρείες με συμβόλαια για δημόσια έργα θα μπορούν να πληρώνουν τους υψηλότερα αμειβόμενους έως 20 φορές περισσότερα από τους χαμηλότερα αμειβόμενους και ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες που κρίνεται ότι αμείβουν με υπερβολικά υψηλά ποσά στελέχη τους.

Παρά τα πολλά μέτρα που απαιτούν πρόσθετες δαπάνες, οι Εργατικοί δεσμεύονται με το μανιφέστο τους να μηδενιστεί το έλλειμμα και να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός έως το τέλος της επόμενης κυβερνητικής θητείας. Αυτό θα επιτευχθεί σχεδόν αποκλειστικά με την επιβολή νέων φόρων σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιους φορολογούμενους.

Οι Εργατικοί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την εγκυρότητα των διαρροών λέγοντας ότι είναι ένα προσχέδιο που περιλαμβάνει διάφορες ιδέες και ότι πολύ σύντομα οι προτάσεις του κόμματος θα γίνουν γνωστές.

Ο υπουργός Άμυνας της απερχόμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών σερ Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι το μανιφέστο των Εργατικών «μας παίρνει πίσω στο παρελθόν, σε πράγματα που έχουν αποτύχει – εθνικοποιήσεις, υπερβολικό δανεισμό».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο