Κλείσιμο

Νίκη Μακρόν με 23 έως 26 μονάδες δίνουν οι έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μεγάλο προβάδισμα 23 έως 26 μονάδων δίνουν στον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν έξι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, λίγες μόλις ώρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σχεδόν σε όλες τις έρευνες ο κ. Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του κατά δύο έως τέσσερις μονάδες.

Η τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε
, από την εταιρεία Ifop, θέλει τον κ. Μακρόν να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λε Πεν, με 63% έναντι 37%. Πρόκειται για την καλύτερη πρόβλεψη για τον κ. Μακρόν από μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων από τα μέσα Απριλίου.

Η αποχή αναμένεται να είναι μεγάλη, στο 24,5%, ποσοστό όμως που δεν φαντάζει αρκετό ώστε να ενισχύσει δραματικά τις προοπτικές νίκης της κ. Λε Πεν.

Ανάλογη εικόνα δίνουν δημοσκοπήσεις της Odoxa, της Elabe, της OpinionWay και της Harris Interactive, οι οποίες προβλέπουν ότι ο κ. Μακρόν θα κερδίσει την γαλλική προεδρία με 62% έναντι 38%.

Η έρευνα της Elabe μάλιστα φανερώνει ενίσχυση της συσπείρωσης της αριστεράς γύρω από την υποψηφιότητα Μακρόν, σενάριο που είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τις τελευταίες δέκα ημέρες η κ. Λε Πεν, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει ευθέως τη στήριξη όσων στον πρώτο γύρο στήριξαν τον κομμουνιστή υποψήφιο Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Elabe, πλέον περίπου το 54% των ψηφοφόρων Μελανσόν δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν Μακρόν την Κυριακή, ποσοστό δέκα μονάδες υψηλότερο σχετικά με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

Το 32% των «μελανσονικών» δηλώνει αναποφάσιστο ενώ μόλις το 14% προβλέπεται να ψηφίσει Λε Πεν.

Το χαμηλότερο προβάδισμα για τον κ. Μακρόν το δίνει η εταιρεία Ipsos Sopra Steria, η οποία προβλέπει πως ο κεντρώος πρώην υπουργός Οικονομίας θα λάβει το 61,5%.

Η εκστρατεία Μακρόν φάνηκε να «σκοντάφτει» στις αρχές της εβδομάδας, όταν η κ. Λε Πεν μείωσε τη διαφορά κοντά στις 18 μονάδες. Αυτή η δυναμική όμως ανατράπηκε μετά το μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, την Πέμπτη, το οποίο ο κ. Μακρόν φαίνεται να κέρδισε καθαρά, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.
Πηγή: skai.gr