Αντιμέτωπη με «Frexit» η ΕΕ αν δε μεταρρυθμιστεί, προειδοποιεί ο Μακρόν

Προειδοποίηση ότι χωρίς μεταρρύθμιση η ΕΕ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με ένα ‘Frexit’, δηλαδή την έξοδο της Γαλλίας, απευθύνει με δηλώσεις του στο BBC ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι φιλοευρωπαίος, υπερασπίστηκα συνεχώς κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών την ευρωπαϊκή ιδέα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές επειδή πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές για το γαλλικό λαό και για τη θέση της χώρας μας στην παγκοσμιοποίηση», είπε αρχικά ο κ. Μακρόν στο βρετανικό δίκτυο.

«Αλλά την ίδια ώρα οφείλουμε να δούμε την κατάσταση, να ακούσουμε το λαό μας και να ακούσουμε το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά θυμωμένοι σήμερα, ανυπόμονοι και ότι η δυσλειτουργία της ΕΕ δεν είναι πλέον βιώσιμη.

»Επομένως, θεωρώ όντως ότι η εντολή μου την επόμενη μέρα θα είναι παράλληλα να μεταρρυθμιστεί σε βάθος η ΕΕ και το ευρωπαϊκό εγχείρημά μας», προσθέτει ο ένας εκ των δύο υποψηφίων προέδρων της Γαλλίας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αν η ΕΕ αφηνόταν να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει θα ήταν πράξη «προδοσίας» και συμπληρώνει ότι ο ίδιος δε θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο. «Διότι την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα Frexit ή θα έχουμε το Εθνικό Μέτωπο (της Μαρίν Λε Πεν) ξανά», καταλήγει ο κ. Μακρόν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο