Η ΕΕ κινείται νομικά κατά της Ουγγαρίας για τον πανεπιστημιακό νόμο

Τη νομική οδό αποφάσισε να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Ουγγαρίας, σχετικά με τον νέο ουγγρικό νόμο, που αφορά πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε πως ο νόμος δεν συνάδει με τις ελευθερίες που εγγυάται η Ε.Ε. και σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έστειλαν επίσημη ειδοποιητική επιστολή στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο κ. Όρμπαν έχει πλέον περιθώριο ενός μήνα για να απαντήσει. Ανάλογα με την απάντηση της Βουδαπέστης, η Κομισιόν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές της.

Ο νόμος έχει προκαλέσει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στην πράξη, ο επίμαχος νόμος εμποδίζει το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που χρηματοδοτεί ο κ. Σόρος από το να εκδίδει πτυχία, καθώς έχει διπλή έδρα σε Ουγγαρία και σε Νέα Υόρκη.

Ο κ. Όρμπαν έχει υποστηρίξει πως η διπλή αναγνώριση των διπλωμάτων του ιδρύματος, σε Ουγγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες, του δίνει άδικα πλεονεκτήματα σε βάρος άλλων ουγγρικών πανεπιστημίων.

Η διοίκηση του ιδρύματος καταγγέλλει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει την εγγραφή νέων σπουδαστών και εν τέλει να το κλείσει, κάτι που ο κ. Όρμπαν αρνείται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη Βουδαπέστη, το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε. να κινηθεί νομικά, αναφέροντας πως ο νόμος κάνει διακρίσεις και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Πηγή: skai.gr