Λαβρόφ: Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες στην Κορέα

Η Ρωσία περιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η τοποθέτηση Λαβρόφ έρχεται ως απάντηση στη δήλωση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς ότι «η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει» και πως «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

«Εάν ο αντιπρόεδρος εννοούσε πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση μονομερώς, τότε αυτό είναι ένας επικίνδυνος δρόμος», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής στρατιωτικής ενέργειας κατά του Βορρά, επικαλούμενο πρόσωπο γνωρίζει το σκεπτικό του Λευκού Οίκου.

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε ότι μολονότι η Μόσχα επικρίνει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές του Βορρά, που παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο με τη χρήση βίας.

Συνέδεσε μάλιστα την υπόθεση της Βορείου Κορέας με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον βάσης της συριακής Αεροπορίας.

«Ελπίζω πραγματικά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες, σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα στη Συρία», είπε αιχμηρά.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει διατάξει μία αεροναυτική δύναμη κρούσης, με αιχμή του δόρατος το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, να πλεύσει ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την επόμενη εβδομάδα τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα πλεύσουν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για κοινές ασκήσεις με το νοτιοκορεατικό Ναυτικό.
Πηγή: skai.gr