Σουηδία: Παγιδευμένο με εκρηκτικά το φορτηγό-Υποστηρικτής του ΙΚ ο δράστης

Παγιδευμένο με εκρηκτικά ήταν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το φορτηγό που προκάλεσε την αιματηρή επίθεση στη Στοκχόλμη το μεσημέρι της Παρασκευής. Για το «χτύπημα» τέθηκε σήμερα υπό κράτηση ένας άνδρας, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για «ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα».

Η Σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση, κρατείται με τον ύψιστο βαθμό υποψίας τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος.

"Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης" της επίθεσης. "Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. "Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος".

Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο 39χρονος Ουζμπέκος ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, περιγράφεται από τον αρχηγό της Σουηδικής αστυνομίας, Dan Eliasson ως περιθωριακός χαρακτήρας, ενώ ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας δήλωσε ότι ο ύποπτος έχει απασχολήσει τις αρχές και κατά το παρελθόν.

Ο δεύτερος άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Εν τω μεταξύ ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια και ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ενωμένη και ότι το μίσος δεν πρόκειται ποτέ να υπονομεύσει τις αξίες της.

«Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σήμερα της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter, μετά την χθεσινή αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 15 τραυματίες, όταν φορτηγό παρέσυρε πεζούς και καρφώθηκε σε πολυκατάστημα στην καρδιά της Στοκχόλμης.

Εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πηγή: skai.gr