Σουηδία: Αντιδράσεις για τη μαντίλα που φόρεσε στο Ιράν η υπουργός Εμπορίου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Σουηδία η απόφαση της υπουργού Εμπορίου, και άλλων γυναικών αξιωματούχων, να φορέσουν μαντίλα κατά την επίσκεψή τους στο Ιράν.

Η σουηδική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασή της να δεχθεί η υπουργός της  Αν Λίντε να φορέσει μαντίλα κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού ταξιδιού, λέγοντας ότι αν η ίδια και άλλες γυναίκες στην αντιπροσωπεία δεν το έπρατταν, θα είχαν παραβεί τον ιρανικό νόμο.

Η Σουηδία διακηρύττει ότι έχει την πρώτη "φεμινιστική κυβέρνηση" του κόσμου, παρόλαυτα, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και σουηδοί πολιτικοί επέκριναν την απόφαση.

«Είναι καταστροφικό για αυτό που ονομάζουμε φεμινιστική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων Γιαν Μπγκιόρκλουντ ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν καταπιέζει τις γυναίκες μέσω της νομοθεσίας.

Η σουηδική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ζητήσει οι γυναίκες μέλη της αντιπροσωπείας να μην είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντίλα, είπε, και ότι εάν το αίτημα δεν γινόταν γνωστό, οποιεσδήποτε εμπορικές συμφωνίες έπρεπε να έχουν υπογραφεί στη Σουηδία ή σε τρίτη χώρα.

Απαντώντας, η κ. Λίντε δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι δεν ήταν διατεθειμένη να παραβεί τον ιρανικό νόμο. Όπως είπε, εφόσον η μόνη άλλη επιλογή θα ήταν να αποσταλεί αντιπροσωπεία μόνο από άνδρες, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να φορούν μαντίλα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν επισκέφθηκε επίσης το Ιράν και δήλωσε ότι έθεσε τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.
Πηγή: skai.gr