Μαζικές εκτελέσεις σε φυλακή της Συρίας με συγκατάθεση αξιωματούχων

Περισσότερους από 13.000 κρατούμενους έχει εκτελέσει μαζικά δι’ απαγχονισμού η συριακή κυβέρνηση από το 2011 στη φυλακή Σεντάγια που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η έκθεση της Αμνηστίας υποστηρίζει επίσης ότι στη στρατιωτική φυλακή, η οποία αποκαλείται από τους κρατουμένους «σφαγείο», έχουν συστηματικά γίνει βασανιστήρια όλων των ειδών. 

Μερικοί από τους κρατουμένους εκτελέστηκαν μετά από ολιγόλεπτες δίκες παρωδία ενώ οι δολοφονίες άλλων είχαν και την έγκριση ανώτερων Σύρων αξιωματούχων και βουλευτών του προέδρου Μπάσαρ αλ Άσαντ.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας μαρτυρούν ότι από το 2011 μέχρι το 2015 εκτελούνταν κάθε εβδομάδα στις φυλακές 20 με 50 άτομα κατά μέσο όρο, αλλά από τότε μπορεί να εκτελέστηκαν πολλοί ακόμα. 

Η Αμνηστία χαρακτηρίζει τις εκτελέσεις εγκλήματα πολέμου και ζητά από τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνα. Στην έκθεσή της ανέφερε: «Τα θύματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες οι οποίοι πιστεύεται ότι αντιτίθενται στην κυβέρνηση. Πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν αφού υπέστησαν επανειλημμένα βασανιστήρια και στερούνταν συστηματικά τροφή, νερό, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνταν συχνά με μυστικό τρόπο. Εκείνοι που σκοτώθηκαν θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, αλλά οι οικογένειες δεν είχαν ενημερωθεί για την τύχη τους.

«Η φρίκη που απεικονίζονται στην παρούσα έκθεση αποκαλύπτει μια κρυφή, τερατώδη εκστρατεία που επιτρέπεται στα υψηλότερα επίπεδα της συριακής κυβέρνησης με στόχο τη σύνθλιψη κάθε μορφής διαφωνίας που εκδηλώνεται στο εσωτερικό του πληθυσμού της Συρίας» πρόσθεσε ο Λιν Μααλούφ, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.
Πηγή: skai.gr