Βήμα ειρήνης ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία

Μικρά βήματα ειρήνης ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο στη διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα, καθώς η σερβική μειονότητα του Κοσόβου άρχισε να κατεδαφίζει το δίμετρο τείχος που κατασκεύασε το Δεκέμβριο σε τμήματα της πόλης.

Τυπικά, το τείχος χτίστηκε ώστε να προστατευτούν σπίτια από τυχόν κατολισθήσεις, όμως η Πρίστινα κατήγγειλε το έργο ως απόπειρα περαιτέρω εθνοτικής διχοτόμησης της Μιτρόβιτσα.

Η συμφωνία για κατεδάφιση του τείχους επετεύχθη χάρη στη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επενέβη όταν η ένταση ανάμεσα στις δύο βαλκανικές γείτονες αναζωπυρώθηκε πριν δύο εβδομάδες.

Αφορμή για την ένταση ήταν ένα σερβικό τρένο που θα συνέδεε το Βελιγράδι τη Μιτρόβιτσα αλλά ακινητοποιήθηκε στα σύνορα επειδή έφερε εθνικιστικές επιγραφές και σύμβολα – περιλαμβανομένου του συνθήματος «Το Κόσοβο είναι Σερβικό».

Ο σέρβος πρόεδρος αντέδρασε απειλώντας ακόμα και με ένοπλη επέμβαση ώστε να προστατευθεί η σερβική μειονότητα, με την Πρίστινα να αντιτείνει πως αντιμετωπίζει σερβική προβοκάτσια.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως το 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μετά από πολυετείς διενέξεις για εθνοτικούς και εδαφικούς λόγους. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του. Τη γραμμή μη αναγνώρισης ακολουθεί και η Μόσχα.
Πηγή: skai.gr