Οργή Άγκυρας: Πολιτικά κίνητρα της απόφασης - Επιπτώσεις στις σχέσεις μας

Την σκληρή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση  του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών στη γείτονα, με την Άγκυρα να αποδίδει πολιτικά κίνητρα στην απόφαση, και να απειλεί με επαναξιολόγηση όλου του πλέγματος των διμερών σχέσεων με την Αθήνα. 

"Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

"Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την απόφαση που αποτρέπει αυτά τα άτομα που μετέσχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που είχε ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μας και πολίτες να σκοτωθούν, 2193 πολίτες μας να τραυματιστούν και μα γίνει απόπειρα της ζωής του Προέδρου μας, να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών" αναφέρει.



Όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, "μέχρι τώρα, οι ελληνικές αρχές, παρεμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, και με αυτή την απόφαση η Ελλάδα, για μια ακόμα φορά, αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα".

"Αυτή η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και κανόνων. Ως μια χώρα που έχει βιώσει πραξικοπήματα στο παρελθόν, η Ελλάδα με την απόφαση αυτή έχει, δυστυχώς, βάλει τον εαυτό της στη θέση μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους" τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Θα συνεχίσουμε, προσθέτει, τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα εργαλεία κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και άλλες κοινές συνεργασίας στις διμερείς / πολυμερείς υποθέσεις αυτής της απόφασης, η οποία θεωρούμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά" καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας ήταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης ερήμην για τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

«Όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου αποφάσισε νωρίτερα το Ανώτατο ελληνικό Δικαστήριο.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς» σχολίασε μεταξύ άλλων ο συνήγορος των «οχτώ» Χρίστος Μυλωνόπουλος. 

Για «απόφαση – σκάνδαλο» έκανε λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH. 

Πηγή: skai.gr