«Ειδική σχέση», ΝΑΤΟ και γυναίκες στην ατζέντα της συνάντησης Μέι -Τραμπ

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στην υπάρχουσα «ειδική σχέση» μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του BBC.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα γίνει πρώτη ηγέτιδα ξένης χώρας που θα γίνει δεκτή από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως είπε στη συνέντευξη της, ο Πρόεδρος Τραμπ της έχει ήδη πει ότι θέλει να δει μία ισχυρή διμερή σχέση.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει την πρώτη ομιλία του κ. Τραμπ μετά την ορκωμοσία του, η οποία έχει χαρακτηριστεί στη Βρετανία ως «διχαστική», η κα Μέι είπε ότι το μήνυμα «πρώτα η Αμερική» ήταν ξεκάθαρο και δε διαφέρει από τις προτεραιότητες που θέτουν όλοι οι ηγέτες, δηλαδή το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού τους.

Ως προς τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση της Παρασκευής, η Τερέζα Μέι ανέφερε ενδεικτικά πέρα από τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον πόλεμο στη Συρία και τη σημασία του ΝΑΤΟ. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την αξία του ΝΑΤΟ, κάτι που κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε η κα Μέι.

Στο ερώτημα για το πώς αντιδρά ως γυναίκα στο γεγονός ότι περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο διαδήλωσαν χθες κατά του Προέδρου Τραμπ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κάποια σχόλια του κ. Τραμπ περί γυναικών ήταν «απαράδεκτα», σημειώνοντας ότι και ο ίδιος το έχει παραδεχθεί. Όσο για το αν θα του το επισημάνει κατά τη συνάντησή τους, η κα Μέι είπε πως όποτε υπάρχει κάτι που θα βρίσκει απαράδεκτο, θα το λέει στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η κα Μέι συμπλήρωσε εξάλλου ότι έχει κάθε προσδοκία πως θα μπορέσει να επιτύχει μία πολύ καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ γιατί θα είναι καλή και για τις δύο πλευρές, αλλά επανέλαβε ότι δε θέλει να βάλει την υπογραφή της σε μία κακή συμφωνία. Η εναλλακτική επιλογή, όπως είπε, θα ήταν να αναζητηθούν τρόποι να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας. Αλλά απέφυγε επανειλημμένως να απαντήσει στο αν θα μετέτρεπε τη Βρετανία σε φορολογικό παράδεισο με δραστική μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αφεθεί ανοιχτό από τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Εν τω μεταξύ, η Sunday Telegraph αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της ότι ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει μία νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για τη μετά-Brexit εποχή, η οποία θα μπορούσε να επικυρωθεί εντός 90 ημερών από τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπεται να περιέχει μείωση των εμποδίων στις συναλλαγές μεταξύ αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών μέσω ενός νέου συστήματος «διαβατηρίου» που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη δραστηριοποίηση των τραπεζών εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι προετοιμάζεται μία ομάδα εργασίας με συμμετοχή τεχνοκρατών των δύο χωρών ώστε να αποκλειστούν από τη μελλοντική εμπορική συμφωνία εμπόδια σε όλο το φάσμα των συναλλαγών.

Εξάλλου, θεωρείται ότι οι δύο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση απαιτώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στον τομέα της άμυνας και να υποσχεθούν ότι θα συνεργαστούν στην αντιμετώπιση του ISIS.

Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρει ότι η στενή διμερής σχέση αναμένεται να επιβεβαιωθεί με επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στη Βρετανία κατόπιν πρόσκλησης της βασίλισσας, πιθανότατα το καλοκαίρι. Μάλιστα, οι πηγές της Sunday Telegraph αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει την επιθυμία η επίσκεψή του να επισκιάσει εκείνες προκατόχων του σε μεγαλοπρέπεια. Σε εξέλιξη φέρονται να είναι συζητήσεις ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να παίξει γκολφ στην έκταση της ιδιωτικής κατοικίας της βασίλισσας στο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, «ενώ η Ελισάβετ θα τον παρακολουθεί».

Η Telegraph αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με συνεργάτη του νέου Αμερικανού Προέδρου, ο κ. Τραμπ αναφέρεται πλέον στη Τερέζα Μέι ως «η δική μου Μάγκι», παραπέμποντας σε πρόθεση ανάπτυξης στενής φιλικής σχέσης ανάλογης με εκείνη που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Ρόναλντ Ρέιγκαν και της Μάργκαρετ («Μάγκι») Θάτσερ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο