Τουρκικά ΜΜΕ: Ο καταζητούμενος τρομοκράτης είχε πολεμήσει για το ΙΚ στη Συρία

Ο δράστης της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο "Ρέινα" της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, γράφουν σήμερα τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι ερευνητές της υπόθεσης, ο δράστης εισήλθε στην Τουρκία από τη Συρία, όπου είχε πολεμήσει στις τάξεις του ΙΚ. Στο γεγονός αυτό οφείλεται όπως φαίνεται και το γεγονός ότι "χειρίζεται πολύ καλά τα πυροβόλα όπλα", γράφει η Hurriyet.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας που πρόσκειται στις αρχές Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει στην εφημερίδα αυτή ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων, είχε "επιλεγεί ειδικά" για να διαπράξει την επίθεση αυτή στο "Ρέινα", ένα πολυτελές κλαμπ στο κέντρο της πόλης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι λίγο μετά τον ερχομό του Νέου Έτους.

Οι τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν εξάλλου λεπτομέρειες της επίθεσης, οι οποίες δείχνουν ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν επίσης φωτογραφίες του δράστη οι οποίες φέρεται ότι ελήφθησαν σε διάφορες περιστάσεις. Μία τον εικονίζει στο γκισέ ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στο Λαλελί, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπως φαίνεται αρκετές ημέρες πριν από την επίθεση.

Σύμφωνα με την Haberturk, ο δράστης φέρεται ότι έφτασε τον Νοέμβριο στο Ικόνιο, στη νότια Τουρκία, μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά "για να μην προσελκύσει την προσοχή". Η σύζυγός του βρίσκεται μεταξύ 12 ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Σελβί διευκρινίζει εξάλλου ότι ο δράστης της επίθεσης στο "Ρέινα" έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιήσει ακόμη το όνομά του, ούτε επιβεβαιώσει ότι συνδεόταν με το ΙΚ.

Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση ανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή της την ευθύνη για την επίθεση στο "Ρέινα", σημειώνοντας ότι διαπράχθηκε από "έναν από τους στρατιώτες του χαλιφάτου".
Πηγή: skai.gr