«Πριν το Βερολίνο είχαν αποτραπεί και άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη»

Μία σειρά συνομωσιών για τρομοκρατικές επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές και εμπορικά κέντρα ανά την Ευρώπη κατά την περίοδο των εορτών πιστεύουν ότι έχουν αποτρέψει οι αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent.

Οι πηγές ασφαλείας της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών για απειλές που συνδέονταν με το ISIS.

Στη Βρετανία η προ δέκα ημερών σύλληψη πέντε ανδρών στην κεντρική Αγγλία και μίας γυναίκας στο Λονδίνο πιστεύεται ότι απέτρεψε σχέδιο επίθεσης σε ένα ή περισσότερα εμπορικά κέντρα κατά την περίοδο των εορτών.

Κατά τις έρευνες στα σπίτια των υπόπτων εντοπίστηκαν υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις πηγές του Independent. Δύο εκ των έξι συλληφθέντων αφέθηκαν έκτοτε ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις εξακολουθούν να κρατούνται.

«Επικείμενη επίθεση υπό την καθοδήγηση διοικητή του ISIS» φέρονται να σχεδίαζαν και οι προ μηνός συλληφθέντες σε Μασσαλία και Στρασβούργο, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Στόχος τους πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Στη σύλληψη δέκα νεαρών ανδρών προέβησαν την περασμένη εβδομάδα και οι βελγικές αρχές, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν επίθεση σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο