Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον Τραμπ

«Ειλικρινή» χαρακτήρισε την 90λεπτη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι η συνομιλία τους διεξήχθη «σε πολύ καλή ατμόσφαιρα».

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή του Τραμπ με κάποιο παγκόσμιο ηγέτη, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε μετά τη συνομιλία του με τον Τραμπ: «Μπορέσαμε να έχουμε μια πολύ ειλικρινή και ζεστή συζήτηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι χωρίς την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο εθνών η συμμαχία δεν θα λειτουργήσει ποτέ στο μέλλον και ως αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης, είμαι πεπεισμένος ο Τραμπ είναι ένας ηγέτης στον οποίο μπορώ να έχω μεγάλη εμπιστοσύνη».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας ο Τραμπ είχε αναπτύξει μια ρητορική αμφισβήτησης των μακροχρόνιων συμμαχιών των ΗΠΑ με τις άλλες δυνάμεις και με την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία από το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά έχουν αναπτύξει μεταξύ τους μια δυνατή συμμαχία, όταν οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ιαπωνία να ανασυγκροτήσει την οικονομία της.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να καταργήσει το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών των Ειρηνικού, μια συμφωνία που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίζον Άμπε υποστηρίζει σθεναρά ως μέσο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής ισχύος της Κίνας. Μάλιστα, το Σύμφωνο Συνεργασίας εγκρίθηκε από το ιαπωνικό κοινοβούλιο, παρόλο που πιθανά θα ακυρωθεί όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Τραμπ έχει επίσης αναφέρει ότι η Ιαπωνία πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός της και έχει προτείνει την ιδέα συνεργασίας της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας μέσω της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ικανών να αντιμετωπίσουν την πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: skai.gr