Έκκληση Μέρκελ για ανοιχτά μυαλά απέναντι στους πρόσφυγες μετά τη νίκη Τραμπ

Έκκληση στους γερμανούς πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους για μία «ανοιχτόμυαλη» χώρα απέναντι στους πρόσφυγες απηύθυνε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπό τη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «τρελή» την απόφαση της κ. Μέρκελ να δεχτεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία πέρυσι, ισχυριζόμενος ότι οι αφίξεις αύξησαν την εγκληματικότητα.

«Τώρα, όλοι καλούμαστε να εναποθέσουμε τα χαρτιά μας στο τραπέζι και να σηκώσουμε τα λάβαρά μας στο κατάρτι για μία πιο ανοιχτόμυαλη Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επίδραση της εκλογής Τραμπ στη συζήτηση του γίνεται στη Γερμανία για το προσφυγικό.

«Η αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου είναι απαραβίαστη, άσχετα από θρησκεία, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλα χαρακτηριστικά, όπως το φύλο», επισήμανε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Αυτό είναι που μας καθοδηγεί, αυτό είναι που πρεσβεύουμε», προσέθεσε.

Η πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε η κ. Μέρκελ απέναντι στα κύματα προσφύγων το 2015 συνέπεσε με την μεγάλη ενίσχυση του αντι-μεταναστευτικού και ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος AfD, το οποίο πλέον έχει έδρες σχεδόν στα κοινοβούλια σχεδόν όλων των γερμανικών κρατιδίων και θεωρείται πιθανό τρίτο κόμμα στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχει αποκαλέσει τον κ. Τραμπ «πιονιέρο ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος».
Πηγή: skai.gr