Βουλγαρία: Νίκη του φιλορώσου Ράντεφ - παραιτείται ο πρωθυπουργός

Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ένα πρόσωπο που θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα, επικράτησε σήμερα, όπως όλα δείχνουν, στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία.

Τα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν στον πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, ηλικίας 53 ετών, ποσοστό 58,1% έως 58,5% έναντι 35,25% έως 35,7% για την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει, μετά την ήττα της υποψηφίας του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μπορίσοφ ενδέχεται να οδηγήσει σε μήνες πολιτικής αστάθειας και πιθανόν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την Άνοιξη του 2017.
«Αύριο ή μεθαύριο, την πρώτη εργάσιμη ημέρα του κοινοβουλίου, θα υποβάλω την παραίτησή μου» είπε ο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους.

«Η Δημοκρατία νίκησε σήμερα την απάθεια και τον φόβο» δήλωσε ο Ράντεφ λίγο μετά τη δημοσίευση των exit poll στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπορίσοφ.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία (η χερσόνησος της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014) είναι στην πραγματικότητα ρωσική».

Η θητεία του διαρκεί 5 χρόνια και διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα, ο οποίος ξεχώρισε από την κριτική που άσκησε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγή: skai.gr