Ομπάμα: Τώρα όλοι στηρίζουμε τον Τραμπ - Όλοι είμαστε στην ίδια ομάδα

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Τώρα όλοι στηρίζουμε τον Ντόναλντ Τραμπ για να επιτύχει» επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος από το Λευκό Οίκο.

«Στο τέλος της ημέρας πρέπει να θυμηθούμε ότι όλοι είμαστε στην ίδια ομάδα. Δεν είμαστε ούτε Δημοκρατικοί ούτε Ρεπουμπλικανοί, είμαστε πρώτα πατριώτες, Αμερικανοί και θέλουμε το καλύτερο για αυτή τη χώρα. Αυτό είπα στον Τραμπ και αυτό άκουσα από εκείνον, και με ενθάρρυναν τα λόγια του. Αυτό χρειάζεται η χώρα. Μία αίσθηση ενότητας, σεβασμού στους θεσμούς και σεβασμό απέναντι στους άλλους. Ελπίζω έτσι να ξεκινήσει η προεδρία του» σημείωσε.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το μέλλον, δηλώνοντας χαριτολογώντας ότι δεν κάνω φοβερή πρόγνωση επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα χθες, ότι «ο ήλιος θα ανέβει το πρωί όποιον και να εκλέξει ο Αμερικανικός λαός». 

Κάλεσα τον Ντόναλντ Τραμπ αύριο (Πέμπτη) στον Λευκό Οίκο για να μιλήσουμε για μια ομαλή μετάβαση εξουσίας που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αμερικανική δημοκρατία. «Δεν το κρύβω ότι έχουμε σημαντικές διαφορές, και με τον πρόεδρο Μπους (το νεότερο) είχαμε, αλλά ο Τζορτζ Μπους ήταν γενναιόδωρος και επαγγελματίας και συνετέλεσε στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας» τόνισε. Θέλουμε, πρόσθεσε, να δείξουμε στον κόσμο μια ιστορική μετάβαση εξουσίας. Η προεδρία, και η αντιπροεδρία, είναι μεγαλύτερη από όλους μας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έπλεξε δε το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον, κάνοντας λόγο για «ιστορική προεκλογική εκστρατεία». «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος γι’ αυτή… Ήταν φοβερή πρώτη κυρία, και δεν μπορούσε να είναι καλύτερη υπουργός Εξωτερικών» σχολίασε.

«Έχουμε αφήσει έργο στον επόμενο πρόεδρο, όλοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για ό,τι έκαναν... πρέπει να κοιτάνε ψηλά» σημείωσε ακόμη για την ομάδα του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι το κλίμα στο Λευκό Οίκο ήταν πολύ φορτισμένο, με δεκάδες συνεργάτες του Προέδρου και υπαλλήλους να τον ακούν, οι περισσότεροι δακρυσμένοι.

Την ελπίδα της ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να είναι επιτυχημένη, αλλά και την απογοήτευσή της που δεν εξελέγη η ίδια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε κατά την πρώτη ομιλία της με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα «ενισχύσει τους δεσμούς της διεθνούς συνεργασίας», ενώ χαρακτήρισε την Χίλαρι Κλίντον «ένα ισχυρό σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών».

Συγκρατημένες, έως και αρνητικές, είναι οι αντιδράσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης για τη νίκη του Tραμπ. Ενθουσιασμός επικρατεί αντίθετα στους λαϊκιστές. Το μεσημέρι της Τετάρτης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη. Συγχρόνως όμως δεν παρέλειψε να επικρίνει τον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ ως «μια αντιπαράθεση που δύσκολα μπορεί κανείς να αντέξει». 

Κάλεσμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό την Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει σε μια ιδιότυπη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ απηύθυναν με επιστολή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: skai.gr