Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45oς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Τραμπ ξεπέρασε τον απαιτούμενο αριθμό των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων χάρη στην επικράτησή του στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, που του επέτρεψε να αυξήσει τους Εκλέκτορές του σε 276.

Η Δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον, που θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει συγκεντρώσει έως τώρα 218 Εκλέκτορες.

Αν και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Κλίντον δήλωσε νωρίτερα ότι το Δημοκρατικό στρατόπεδο θα περιμένει την καταμέτρηση κάθε ψήφου, λίγη ώρα αργότερα η Δημοκρατική υποψήφια τηλεφώνησε στον κ. Τραμπ και παραδέχτηκε την ήττα της.

Ενωτικός, ηγέτης κινήματος και λιγότερο μαξιμαλιστικός προς τα έξω

Στην επινίκια ομιλία του, ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε ενωτικός παρά την διχαστική προεκλογική περίοδο, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει ως πρόεδρος «όλων των Αμερικανών» με στόχο να γιατρευτούν τα τραύματα της διαίρεσης. Παράλληλα υποχώρησε από παλαιότερες δηλώσεις του για δίωξη της κ. Κλίντον, λέγοντας πως η χώρα της οφείλει «μεγάλο χρέος» για τις πολυετείς υπηρεσίες της.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τεράστιες επενδύσεις σε δημόσια έργα και στις υποδομές της χώρας.

Εμφανίστηκε λιγότερο μαξιμαλιστικός στις δηλώσεις του σχετικά με τις σχέσεις που θα επιδιώξει με τον υπόλοιπο κόσμο, αποφεύγοντας δηλώσεις περί περιορισμού της ενεργού συνδρομής στο NATO.

Σημείωσε πως μολονότι θα θέτει πάντως ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της Αμερικής, θα επιδιώξει «καλή σχέση με όλα τα έθνη που θέλουν να έχουν καλή σχέση μαζί μας». «Θα είμαστε δίκαιοι με όλους, όλους τους λαούς και όλα τα έθνη», προσέθεσε.

Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε επανειλημμένα τους οπαδούς του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εκστρατεία αλλά για «κίνημα», συμπληρώνοντας δε πως η εκλογή του δεν είναι τίποτα παρά η αρχή αυτού του κινήματος.

Έκπληξη και μεγάλη νύχτα για τους Ρεπουμπλικάνους

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδιναν μικρό προβάδισμα στην κ. Κλίντον.

Μάλιστα, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι κυριαρχούν σε ολόκληρη την Ουάσιγκτον, καθώς τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα διατηρήσουν τις πλειοψηφίες τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατέκτησε σχεδόν όλες τις πολιτείες-κλειδιά, με κύρια παραδείγματα την Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και την Πενσιλβάνια, ενώ παράλληλα κυριάρχησε στις παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικές νότιες και κεντρικές πολιτείες.
Πηγή: skai.gr