Ηφαίστειο κοντά στην Ρώμη ανησυχεί τους επιστήμονες

Προβληματισμός στις ιταλικές αρχές, καθώς μετά την ακολουθία των ισχυρών σεισμικών δονήσεων, που κορυφώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται να ξυπνά το ηφαίστειο που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Ρώμη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που ανέλυσαν φωτογραφίες από δορυφόρους, το ηφαίστειο στην περιοχή Colli Albani έπαψε να είναι ανενεργό, και παρουσιάζει μία μικρή και αργή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το συγκεκριμένο ηφαίστειο παρουσιάζει έκρηξη κάθε 40.000 χρόνια, ενώ η διαδικασία φαίνεται να επιταχύνεται. Η μεγάλη έκρηξη ενδέχεται να σημειωθεί μετά από 1.000 χρόνια, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Το ανησυχιτικό είναι ότι οι μικρότερες εκρήξεις, μέσω των οποίων ελευθερώνεται ηφαιστειακή σκόνη και άλλα υλικά, μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα και επιστρέφουν με διάφορους τρόπους στο έδαφος. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η «Αιώνια Πόλη» να σκεπαστεί με ηφαιστειακή σκόνη και να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, ανάλογο με κανένα άλλο του παρελθόντος. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν το ηφαίστειο εκραγεί, το σύννεφο που θα δημιουργηθεί θα καλύψει τον ουρανό πάνω από πολλές χώρες, φτάνοντας ακόμη και στη Λατινική Αμερική.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης έκρηξης του ηφαιστείου. Οι σεισμοί που σχετίζονται με αυτό, συμβαίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά οι φωτογραφίες από το διάστημα έδειξαν πως έχει «ξυπνήσει» το ηφαίστειο και παρουσιάζει δραστηριότητα.
Πηγή: skai.gr