Μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα μετά τη συνάντηση Κέρι με Μαδούρο

Επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, είχε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, τη στιγμή που η πολιτική και οικονομική κρίση στην λατινοαμερικανική χώρα βαθαίνει ενώ οι κυβερνώντες «τσαβίστας» επιρρίπτουν την ευθύνη στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον «λιμό» και την «έλλειψη φαρμάκων». «Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι μία τεράστια ανησυχία», προσέθεσε.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε διπλωματικά να εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όμως σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «ένας δρόμος προς τα εμπρός» που θα μπορέσει να βοηθήσει «ένα έθνος που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας».

Βασική επιδίωξη της αντιπολίτευσης είναι να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα αποπομπής του κ. Μαδούρο από την προεδρία, και μάλιστα πριν τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, καθώς καθ’ αυτόν τον τρόπο θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η διαδικασία προκήρυξης του δημοψηφίσματος όμως έχει αντιμετωπίσει πολλές καθυστερήσεις, λόγω της στάσης των αρμόδιων Αρχών, που πρέπει να καταμετρήσουν και να επικυρώσουν τις συγκεντρωμένες υπογραφές.

Ο κ. Κέρι σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις έχουν υπάρξει «προβληματικές», χωρίς όμως να πάει σε μεγαλύτερο βάθος.

Η συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον κ. Μαδούρο έλαβε χώρα στην Κολομβία, στο περιθώριο της υπογραφής της ιστορικής συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τους μαρξιστές αντάρτες του FARC.
Πηγή: skai.gr