Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών στην Κριμαία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα» των ρωσικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Κριμαία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα και δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη ρωσική Δούμα που διεξάγονται στις 18 Σεπτεμβρίου στην Κριμαία, υπό ρωσική κατοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

Δυόμισι χρόνια μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα, η στρατηγικής σημασίας, ουκρανική μέχρι τότε, χερσόνησος θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών του ρωσικού εθνικού κοινοβουλίου.

«Η θέση μας για την Κριμαία είναι ξεκάθαρη: η χερσόνησος παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Κίρμπι. «Οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η Ρωσία παραδώσει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία», συνέχισε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την "ανθρωπιστική κατάσταση στην Κριμαία, περιλαμβανομένης και της κατάστασης της κοινότητας των Τατάρων" (μιας σημαντικής μουσουλμανικής μειονότητας που στην πλειονότητά της αντιτίθεται στην προσάρτηση της Κριμαίας), «και για τις πολλές αναφορές για εξαφανισμένους και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα και εν συνεχεία επανασυνδέθηκε τον Μάρτιο του 2014 στη Ρωσία έπειτα από ένα δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισαν παράνομο το Κίεβο και οι Δυτικοί. Μετά την προσάρτηση ξέσπασε μια ένοπλη σύγκρουση στο αυτονομιστικό φιλορωσικό ανατολικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περισσότερους από 9.500 θανάτους σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών.

Σε αντίποινα για την προσάρτηση, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και στην Κριμαία.

Σχεδόν 110 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή για την ανανέωση των 450 εδρών της κρατικής Δούμας, στην οποία κυριαρχεί σήμερα το κυβερνών κόμμα, Ενωμένη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr