Έκρηξη «δυνατότερη της Χιροσίμα» προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Δυνατότερη από την πυρηνική έκρηξη της Χιροσίμα πιστεύεται σύμφωνα με το Reuters ότι ήταν η έκρηξη που προκλήθηκε από την πέμπτη «επιτυχημένη» πυρηνική δοκιμή που παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, δια του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η παραδοχή αυτή της Βόρειας Κορέας, ήρθε λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη, η οποία, χαρακτηρίστηκε, από το το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ως η «πιο ισχυρή» που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα. 

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η έκρηξη σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμό 5,3 βαθμών και μηδενικού εστιακού βάθους, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα παραβίασε ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχώρησε σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Πρόκειται για μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με την πρόεδρο Παρκ είχε ο Μπαρόκ Ομπάμα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος (σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας).

Κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποιεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ενώ όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, η χώρα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αμέσως μετά την καταγραφή του σεισμού, συγκάλεσαν μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν τρια αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters