Ιστορική συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία μετά από 52 χρόνια εμφυλίου

Σε οριστική και ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στην Κολομβία, μετά από πέντε δεκαετίες αιματοχυσίας, κατέληξαν η κυβέρνηση της χώρας και οι μαρξιστές αντάρτες του Farc.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από τέσσερα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων και θέτει τέλος σε έναν εμφύλιο σπαραγμό που άρχισε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το 1964. Οι συγκρούσεις έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 220.000 νεκρούς και σχεδόν επτά εκατομμύρια εκτοπισμένους άμαχους.

«Σήμερα είναι η αρχή του τέλους για τα βάσανα, τον πόνο και την τραγωδία του πολέμου», δήλωσε ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Καταλήξαμε σε μία οριστική, πλήρη συμφωνία για να τερματίσουμε τον ένοπλο αγώνα με το Farc».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, χιλιάδες άνθρωποι συνέρευσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπογκοτά για να γιορτάσουν την ειρήνη.

Η συμφωνία ρυθμίζει τα πιο ακανθώδη ζητήματα, την αγροτική μεταρρύθμιση που ζητούσαν οι μαρξιστές, τον αφοπλισμό περίπου 7.000 αριστερών ανταρτών, και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για πολλές παραστρατιωτικές ομάδες της αριστεράς και της δεξιάς.

Στο πολιτικό μέτωπο, η συμφωνία επιτρέπει στους αφοπλισμένους αντάρτες του Farc να μπουν στην πολιτική ζωή της χώρας και προβλέπει περιορισμένες ποινές για όσους παραδέχονται της συμμετοχή τους σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η ειρηνευτική διαδικασία ωστόσο δεν τελειώνει εδώ, καθώς ο λαός της Κολομβίας θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 2 Οκτωβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε ηγείται της εκστρατείας απόρριψης της συμφωνίας στην κάλπη, αρνούμενος την είσοδο των μαρξιστών ανταρτών στην πολιτική ζωή της Κολομβίας.
Πηγή: skai.gr