Μήνυμα Ρέντσι κατά της αυστηρής Ευρώπης πριν τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ

Μήνυμα υπέρ μίας πιο ευέλικτης και λιγότερο γραφειοκρατικής ή αυστηρής Ευρώπης έστειλε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λίγο πριν την συνάντησή με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο νησί-σύμβολο Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης.

Κύριο αντικείμενο της τριμερούς συνόδου είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το σοκ του Brexit. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης θέματα οικονομίας και ασφάλειας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τη Γηραιά Ήπειρο τους τελευταίους μήνες.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ο φύλακας παγωμένων γραφειοκρατικών κανόνων που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook. Αντίθετα η Ευρώπη πρέπει να είναι η «στοργική μητέρα» των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τα κράτη-μέλη, επισημαίνει.

Ο κ. Ρέντσι επισήμανε ακόμα την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει σε μία κοινή πολιτική άμυνας, στην ψηφιακή ανάπτυξη, στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Οι θέσεις του ιταλού ηγέτη έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την πάγια γραμμή της Γερμανίας για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων που διέπουν την ευρωζώνη.

Δεν είναι γνωστό εάν οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν σε βάθος τις απόψεις τους για δημοσιονομική πολιτική, με δεδομένο ότι στόχος της συνόδου είναι να σχηματίσουν κοινές θέσεις ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Πριν το δείπνο τους οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, επάνω στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, που υπηρετεί ως ναυαρχίδα της αποστολής της Ε.Ε. για την διάσωση των προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το νησάκι Βεντοτένε έχει συμβολική αξία για την Ε.Ε. Ήταν το σημείο όπου κρατούνταν δύο ιταλοί διανοούμενοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι συνέταξαν ένα μανιφέστο υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η συνάντηση της Δευτέρα είναι η αρχή μίας πολύ «πλούσιας» εβδομάδας για την κ. Μέρκελ, η οποία θα ταξιδεύσει σε τέσσερις χώρες και να συναντηθεί με ηγέτες άλλων οκτώ, με κύριο αντικείμενο τη μετά-Brexit Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr